Ambasada Rusiei din Praga, afacere cu apartamentele oferite diplomaților

Eduard Pascu / 17 dec 2019 / 09:55

Patru străini au fost deportați de autoritățile cehe pe motiv că aceștia locuiau în apartamente puse la dispoziția ambasadei ruse fără forme legale, relatează Deník N, preluat de paginaderusia.

În plin scandal privind operațiunile de spionaj ale Rusiei în Cehia, Ambasada Federației Ruse este implicată într-o nouă dispută: apartamentele diplomaților.

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, Eva Kropacheva, acestor persoane li se interzice intrarea în Cehia pentru o perioadă de la unu la patru ani. „Respectarea legilor cehe trebuie să se aplice tuturor”, a declarat ministrul de externe, Tomas Petricek.

Presa cehă precizeză că un responsabil al ambasadei ruse la Praga, Mihail Sarkhanov, riscă să fie amendat pentru adăpostirea de persoane fără legătură cu misiunea diplomatică.

La începutul lunii martie, mass-media cehă a relatat că Ambasada Rusiei la Praga a transformat într-o afacere cele aproape două sute de apartamente în patru imobile din zona Praga 6, destinate diplomaților ruși.

 

Atribuite în era comunistă

 

 

Apartamentele în cauză aparțin statului ceh și au fost oferite Ambasadei ruse pentru diplomații săi pe perioadă nedeterminată chiar înainte de căderea comunismului în 1989.

Chiriașii apartamentelor sunt în principal cetățeni ruși care ocupă aceste locuințe în unele cazuri de zeci de ani. Praga acuză Ambasada Federației Ruse că, contrar acordurilor interguvernamentale, a închiriat aceste apartamente inclusiv turiștilor.

În același timp, chiriașii nu semnau contracte și achitau exclusiv în numerar, ceea ce reprezintă o încălcare a legii.

Ministerul de Externe ceh a exprimat un protest în acest sens și a cerut ca Ambasada rusă să-i retragă din post pe toți cei responsabili de ”comercializarea” locuințelor de protocol.

Vezi și: Un raport al serviciilor de informaţii din Cehia denunţă spionajul rus şi chinez

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy