Algeria acuză serviciile din Maroc că poartă un război împotriva ei și a interzis avioanelor marocane să îi survoleze spațiul aerian

Tudor Curtifan |
Data publicării:
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist
F-16, Maroc, sursă foto: Image credit: Carl Richards. Courtesy Lockheed Martin via The Aviationist

Algeria a decis miercuri închiderea "imediată" a spaţiului său aerian pentru toate avioanele civile şi militare marocane, precum şi pentru avioanele înmatriculate în Maroc, a anunţat preşedinţia Algeriei, notează Agerpres, care citează AFP.

"Înaltul Consiliu de Securitate (HCS) a decis închiderea imediată a spaţiului aerian pentru toate avioanele civile şi militare, precum şi pentru cele înregistrate în Maroc", potrivit unui comunicat oficial.

Această decizie a fost anunţată la sfârşitul unei reuniuni a HCS, prezidată de preşedintele Abdelmadjid Tebboune şi consacrată examinării situaţiei de la frontierele cu Marocul.

Decizia de a închide spaţiul aerian a fost luată "având în vedere provocările continue şi practicile ostile din partea Marocului", a precizat comunicatul.

La 24 august, Algeria şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Marocul după luni de tensiuni sporite între aceste două ţări rivale din Maghreb.

Ministrul algerian de externe, Ramtane Lamamra, a criticat la acea dată Rabatul pentru că "nu a încetat niciodată să desfăşoare acţiuni ostile împotriva Algeriei".

 

Algeria acuză serviciile din Maroc că poartă un „război ticălos” împotriva ei



"Serviciile de securitate şi propaganda marocane duc un război ticălos împotriva Algeriei, poporului şi liderilor săi", a acuzat el.

Tradiţional dificile, relaţiile dintre Algeria şi vecinul său marocan au cunoscut o recentă degradare, în special din cauza dosarului dificil al Saharei Occidentale.

Normalizarea relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel - în schimbul recunoaşterii americane a "suveranităţii" marocane asupra acestui teritoriu - a sporit şi mai mult tensiunile cu Algeria, susţinătoare a cauzei palestiniene, care a denunţat "manevre străine" vizând destabilizarea sa.

Legăturile diplomatice au fost întrerupte pentru prima dată între cele două ţări atunci când, la 7 martie 1976, Rabatul a pus capăt relaţiilor cu Algerul care recunoscuse Republica Arabă Democrată Sahrawi, autoproclamată de separatiştii Frontului Polisario.

 

Sahara Occidentală, mărul discordiei

 

Anul trecut SUA au recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale a fost respinsă imediat de Frontul Polisario sprijinit de Algeria.

Frontul Polisario reclamă un referendum de autodeterminare prevăzut de ONU, în timp ce Marocul, care controlează peste două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel