Alertă de mine navale chiar în largul Mării Negre. Rusia și Ucraina se acuză reciproc de minarea căilor maritime internaționale

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 18 martie, căpitanul portului rusesc Soci de la Marea Neagră a emis un document, conform căruia minele navale plantate de Marina ucraineană în zonele de coastă ale localităților Odesa, Cernomorskoe, Yuzhnoe și Ochakov, au fost desprinse din ancore de o furtună, fiind duse spre sud până în apropierea Strâmtorii Bosfor, informează Dumskaya, în această dimineață.

În plus, autoritățile ruse au postat, ieri, pe site-ul internet al NAVAREA o avertizare de pericol pentru navigație datorită minelor, în zonele de nord-vest, vest și sud-vest ale Mării Negre.

”MINE PERICULOASE ÎN DERIVĂ SUNT DETECTATE ÎN NORD-VESTUL, VESTUL ȘI SUD-VESTUL MĂRII NEGRE. MARINARII SUNT RUGAȚI SĂ NAVIGHEZE CU ATENȚIE”, se precizează în postarea cu numărul 0118/2022 de pe NAVAREA, emisă de autoritățile rusești.

Pe de altă parte, șeful Institutului pentru Studii Strategice ale Mării Negre (ONG ucrainean), Andrei Klymenko, a reacționat, acuzându-l pe căpitanul portului Soci de dezinformare periculoasă.

2. -imagine fara descriere- (picturepicture_164768043792188030385656_99155-1_33606800.jpg)

Potrivit lui Klymenko, minele au fost puse, de fapt, de Forțele Navale rusești, iar căpitanul portului Soci a transferat responsabilitatea către militarii ucraineni. Argumentele aduse de Klymenko sunt indicarea de către partea rusă a numărului de mine – ”aproximativ 420”, ceea ce reprezintă un fals, precum și opinia experților, potrivit cărora nu pot fi numărate minele de pe o zonă atât de vastă a mării.

Klymenko a solicitat verificarea informațiilor și intervenția imediată în Marea Neagră a grupului naval al NATO responsabil cu lupta împotriva minelor navale - SNMCMG2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group Two).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel