Aleksei Navalnîi încarcerat într-o închisoare controlată neoficial de FSB

Eduard Pascu |
Data publicării:
Incarcerare Aleksei Navalnîi Sursa foto: Twitter
Incarcerare Aleksei Navalnîi Sursa foto: Twitter

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce critică la adresa Kremlinului din tabăra opoziţiei ruse, reţinut duminică la întoarcerea sa în Rusia din Germania, unde timp de cinci luni a primit îngrijiri medicale după otrăvirea sa în vară cu agent neurotoxic noviciok, este deţinut în prezent, sub control strict, în una din cel mai rău-famate închisori din Moscova, relatează Reuters.

Acesta este penitenciarul denumit 'Matrosskaia tişina' ('Tăcerea marinarului'), situat în nord-estul Moscovei, unde sunt încarceraţi deţinuţi de rang înalt pe care autorităţile încearcă să-i izoleze de lumea din afară încă din perioada sovietică.

'Aş fi citit despre această (închisoare) în cărţi, iar acum sunt aici', a ironizat Navalnîi într-o postare pe Instagram 'Viaţa rusă'.

Mihail Hodorkovski, odată cel mai bogat om din Rusia, care a stat patru ani în această închisoare în aşteptarea sentinţei, considerat cel mai proeminent deţinut din epoca Putin, i-a transmis printr-un mesaj Twitter lui Navalnîi că i se va părea dificil: 'Este greu la început. Şi nu mult mai uşor după. Poţi fi ucis în orice moment'.

Navalnîi - deţinut pentru moment printr-un ordin de detenţie de 30 de zile, pentru că în perioada în care afla la tratament şi recuperare în Germania nu s-a prezentat la organele de poliţie ruse, pentru verificare, după o pedeapsă de 3,5 ani de închisoare cu suspendare într-un caz de delapidare, un caz despre care el spune că a fost instrumentat politic - ocupă o 'celulă VIP' de trei persoane.

El va fi ţinut singur cel puţin două săptămâni din cauza măsurilor de precauţie anti-COVID-19, a spus Aleksei Melnikov, reprezentant al Comisiei publice de supraveghere din Moscova, care monitorizează modul în care sunt trataţi deţinuţii.

Melnikov, care i-a făcut o vizită lui Navalnîi luni seara, a declarat că celula în care se află acesta are frigider, un ceainic electric, televizor şi apă caldă.

Cu această ocazie, Navalnîi a transmis un mesaj din închisoare în care a reiterat că nu îi pară rău că a revenit în Rusia. 'Nu puteam să procedez altfel. Nu este niciun fel de patetism, nici sacrificiu, nici fatalism în aceasta - o alegere complet raţională', afirmă Navalnîi, adăugând că refuză să se împace cu fărădelegile din Rusia şi 'să tacă, ascultând minciunile neruşinate ale lui Putin şi ale prietenilor săi, afundaţi în corupţie', conform Svoboda.org.

Marina Litvinovici, o altă reprezentantă a comisiei amintite, a declarat că închisoarea 'Matrosskaia tişina' este renumită pentru controlul asupra deţinuţilor. Navalnîi este încarcerat la un etaj superior într-o secţiune supravegheată neoficial de FSB.

'Deviza acestei închisori centrale a Kremlinului este izolarea de informaţii. Este vorba de control şi izolare', spune ea, adăugând că în unele cazuri avocaţilor le-a fost greu să aibă acces la clienţii lor închişi aici, iar asistenţa medicală a fost uneori refuzată celor care nu au dorit să coopereze cu anchetatorii.

Mama lui Navalnîi, Liudmila, a spus miercuri că responsabili au închisori i-au spus că deocamdată nu poate transmite scrisori pentru fiul ei din cauza unor problema tehnice.

Olga Romanova, directoarea Fundaţiei 'Rusia Încarcerată' ('Rusi sidialciaia') - o organizaţie pentru drepturile deţinuţilor - consideră că plasarea lui Navalnîi la în această închisoare este o dovadă că el este un 'deţinut important'.

Citește și: Alexei Navalnîi a fost arestat imediat ce a ajuns în Rusia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel