Alegeri Turcia. Erdogan, calcule pentru un nou mandat. Opoziția, ultimul asalt

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei
Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei

Pe data de 24 iunie în Turcia se va desfășura primul tur de scrutin pentru alegerea președintelui. Un al doilea tur de scrutin ar urma să aibă loc pe 8 iulie.

Președintele Recep Tayyip Erdogan care domină viața politică din Turcia este mare favorit al alegerilor. Însă nici o victorie a opoziției nu este exclusă, mai ales după ce intrarea în cursă a candidatei Meral Aksener l-ar putea costa pe Erdogan majoritatea parlamentară. 

Meral Aksener

Meral Aksener, candidată la alegerile prezidenţiale și lideră a Partidului Iyi (centru-dreapta), recent înfiinţat, a dus o campanie de încredere, rostind mai multe discursuri aprinse, cu critici dure la adresa preşedintelui ţării, Recep Tayyip Erdogan.

Meral Aksener (62 de ani) a înfiinţat Partidul Iyi în 2017, în speranţa de a-i atrage pe membrii dezamăgiţi ai MHP şi ai AKP (conservator, de guvernământ), formaţiunea lui Erdogan.

Sondajele de opinie arată că partidul acesteia ar putea forma o majoritate cu CHP şi partidul prokurd HDP pentru a înfrunta alianţa lui Erdogan cu grupările ultranaţionaliste.

Dacă Meral Aksener intră în turul al doilea cu Erdogan, cei doi ar trebui să se bată pentru voturile kurzilor, deși unii kurzi o acuză că a fost responsabilă de reprimarea kurzilor în perioada în care a fost ministrul de interne (1996).

Selahattin Demirtas, candidat din penitenciar

De partea cealaltă, candidatul prokurd își continuă campania din spatele gratiilor. Liderul partidului prokurd, Selahattin Demirtas, a denunţat din închisoare, la televiziunea de stat, regimul "represiv" al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan. Închis din 2016, acesta l-a acuzat pe Erdogan că l-a întemnițat din motive politice.

Demirtas, un avocat în vârstă de 45 de ani, a fost arestat împreună cu mai mulţi deputaţi din partea HDP la 4 noiembrie 2016, pe fondul epurărilor declanşate după puciul eşuat de la 15 iulie acelaşi an.

Muharrem Ince, principalul contracandidat

Principalul rival al lui Erdogan la prezidențialele din 24 iunie este Muharrem Ince, candidat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, social-democrat). Profesor de fizică, Ince este cunoscut în Turcia pentru stilul său înflăcărat şi combativitatea sa. El s-a impus, în urma unor discursuri presărate cu înţepături bine dozate, drept unul dintre cei mai feroce critici la adresa lui Erdogan.

Totodată, azi este ultima șansă pentru pentru turcii din Germania de a vota la alegerile prezidențiale anticipate în care Erdogan vizează un nou mandat. În Germania înregistrați aproximativ 1,44 milioane de alegători turci, majoritatea fiind în favoarea lui Erdogan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel