Alegeri în Ucraina: Petro Poroşenko şi Volodimir Zelenski se vor înfrunta în al doilea tur al scrutinului prezidenţial

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Actorul Volodimir Zelenski, un novice în politică, a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Ucraina şi îl va înfrunta pe 21 aprilie pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, potrivit unui sondaj realizat duminică la ieşirea de la urne, relatează AFP şi Reuters.

În pofida îndoielilor criticilor săi privind capacitatea sa de a guverna şi a programului său neclar, acest candidat atipic a beneficiat din plin de pe urma faptului că a fost respins de elite, tendinţă mondială foarte puternică în special în Ucraina după ani de dificultăţi economice şi scandaluri de corupţie.

La 41 de ani, Volodimir Zelenski, a cărui "experienţă" la putere se limitează la interpretarea unui profesor de istorie devenit subit preşedinte într-un serial televizat, obţine 30,4% din voturi, potrivit unui sondaj realizat la ieşirea de la urne de un consorţiu format din trei institute de sondare a opiniei publice.

El îl devansează clar pe preşedintele la final de mandat Petro Poroşenko, de 53 de ani, al cărui scor este estimat la 17,8%. În fruntea sondajelor la începutul campaniei, neobosita fostă şefă a guvernului Iulia Timoşenko, de 58 de ani, este eliminată din cursă cu numai 14,2% din voturi.

Poroşenko face apel la electoratul actorului Zelenski pentru sprijin în al doilea tur de scrutin

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, candidat pentru un al doilea mandat, i-a îndemnat duminică pe votanţii contracandidatului său Volodimir Zelenski să îl sprijine în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 21 aprilie, în care se va confrunta cu actorul ucrainean ieşit învingător în primul tur, transmite EFE.

,,Aş dori să fac apel la generaţia tânără, la cei sub 30 de ani. Vă împărtăşesc pe deplin dorinţele voastre pentru realizarea unor schimbări calitative. Trebuie să ne unim şi să nu pierdem timpul", a declarat preşedintele ucrainean în conferinţa de presă organizată după publicarea sondajelor de opinie de la ieşirea din secţiile de votare, care îl situează pe locul al doilea, în urma actorului Volodimir Zelenski.

,,Înţeleg pe deplin motivele dezamăgirii voastre. Vă ascult şi vă rog să mă ascultaţi la rândul vostru. Tot ceea ce am făcut în ultimii cinci ani este pentru tineri, pentru generaţia viitoare", a evidenţiat în discursul său politicianul ucrainean.

Totodată, Poroşenko a mulţumit alegătorilor care l-au sprijinit, dar le-a reamintit că ,,aceasta nu este încă o victorie, ci un pas mare spre victorie". El a adăugat că "nu simte nicio euforie" la aflarea rezultatelor sondajelor şi înţelege "semnalul pe care societatea l-a dat actualului guvern".

,,Aceasta este o lecţie foarte grea pentru mine şi pentru întreaga noastră echipă. Este un motiv absolut serios pentru a tratat cu foarte multă atenţie greşelile făcute în ultimii ani. Dar doar cine nu face nimic, nu greşeşte", s-a justificat şeful statului ucrainean.

În acelaşi discurs, preşedintele Poroşenko a calificat drept libere alegerile de duminică, dând asigurări că scrutinul s-a desfăşurat conform normelor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). "Am avut mai puţine plângeri comparativ cu 2014. Nu au ajuns la mine rapoarte despre încălcări care ar putea afecta voinţa cetăţenilor. Am trecut testul pentru identitatea noastră europeană", a mai afirmat preşedintele ucrainean.

Poroşenko a mai spus că imediat după a doua rundă a alegerilor din 21 aprilie va începe să lucreze pentru recăpătarea suveranităţii Ucrainei asupra regiunii Donbas şi a peninsulei Crimeea, anexată în 2014 de Rusia. El a promis, de asemenea, să facă tot posibilul pentru ca prizonierii din Donbas şi cei 24 de marinari reţinuţi în Rusia, în urma incidentului din luna noiembrie din Marea Neagră, să se întoarcă acasă.

Conforma datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală, 63,9% din cei peste 34 de milioane de ucraineni chemaţi la urne şi-au exercitat duminică dreptul de vot. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel