Albania se pregătește deja pentru exercițiul Defender Europe 21, în care România va juca probabil un rol cheie

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata Albaniei, sursă foto: Ministerul Apărării din Albania
Armata Albaniei, sursă foto: Ministerul Apărării din Albania

Surse din Ministerul albanez al Apărării au declarat postului de radio "DW" că exercițiul "Defender Europe 21", condus de Comandamentul Armatei SUA în Europa, va avea o desfășurare semnificativă și în Albania. Exercițiul va avea loc în perioada 01.05-14.06.2021 și va include mai multe țări din Balcani și Marea Neagră, inclusiv România.

La exercițiu vor participa peste 17 mii de militari americani și 14 mii de militari din 26 de țări membre NATO, care vor pune la dispoziție și echipamente militare.

Ministerul albanez al Apărării a informat că 4 mii de militari americani vor staționa în Albania.

Comandantul adjunct al armatei americane din Europa, generalul maior Joseph Jarrard, care a sosit miercuri (03.02.2021) la Tirana, a avut întâlniri cu autoritățile albaneze pentru a coordona măsurile de protecție împotriva pandemiei și pregătirile pentru desfășurarea cu succes a exercițiului militar.

Joseph Jarrard a participat la ședința Consiliului Național albanez de Securitate, unde a declarat că partea americană se așteaptă ca Albania "să aibă un rol important în acest exercițiu militar major. Va fi o țară gazdă importantă pentru numeroase activități militare și acest lucru întărește importanța strategică și geografică a Albaniei în regiune".

Președintele albanez, Ilir Meta, a descris NATO și parteneriatul strategic cu SUA ca fiind foarte importante pentru Albania și Balcani. "Acest exercițiu va avea importanță și impact asupra creșterii interoperabilității între structurile militare din diferite țări aliate și consolidării păcii, stabilității și securității în regiune și nu numai".

La ședința Consiliului Național de Securitate au participat primul ministru, Edi Rama, președintele Partidului Democrat și lider al opoziției, Lulzim Basha, membri ai guvernului și șefi ai agențiilor de securitate din Albania.

Comentariul autorului: Albania este una dintre cele 12 țări în care se vor desfășura activități practice în cadrul exercițiului Defender Europe 21. Însă este posibil ca un rol mult mai important să revină României, care, cel mai probabil, va reprezenta poarta de intrare a principalei componente navale a exercițiului. De altfel, pe 30 octombrie 2020, o delegație de înalți oficiali militari americani din cadrul Comandamentului european al SUA (EUCOM) a vizitat portul grecesc Alexandroupolis, pentru a informa Autoritatea portuară elenă asupra planurilor privind utilizarea portului în regim de tranzitare spre România, în cadrul exercițiului Defender Euroep 21.

Seria de exerciții Defender Europe se desfăşoară anual, ca urmare a anexării Crimeei de către Federația Rusă și vizeză, prin alternanță, flancurile NATO din nord-est, în anii pari şi din sud-est, în anii impari.

Dacă în scenariul de anul trecut rolul principal a fost alocat Poloniei (deși activitățile în teren au fost anulate din cauza pandemiei), este foarte probabil ca anul acesta România să reprezinte statul cheie în planificarea și desfășurarea operațiilor exercițiului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel