HMS Prince of Wales, al doilea portavion britanic, intră în Marea Mediterană

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Portavionul HMS Prince of Wales, sursă foto: Royal Navy
Portavionul HMS Prince of Wales, sursă foto: Royal Navy

Portavionul britanic HMS Prince of Wales este așteptat să ajungă astăzi (6 iulie) în Gibraltar.

Este prima vizită a navei într-un port din afara Regatului Unit și cea de-a doua a unui portavion din clasa Queen Elizabeth. Prima navă din această, HMS Queen Elizabeth se află deja într-un marș de 13.000 de mile marine, cu destinația finală Japonia, poziția sa actuală fiind estul Mării Mediterane.

Înainte de a se deplasa în Gibraltar, portavionul HMS Prince of Wales, de 65.000 de tone, a efectuat, în largul coastei de sud a Angliei, mai multe exerciții în vederea atingerii capacității operaționale inițiale. A fost operaționalizat sistemul Phalanx de arme pentru protecția apropiată (CIWS – close-in weapons system), au fost aduse la bord elicoptere de atac Apache (escadrila 656), iar un avion F-35B a aterizat și decolat de pe portavion.

Vizita HMS Prince of Wales a fost precedată de sosirea în Gibraltar, în cursul zilei de ieri, a unui  submarin de atac cu propulsie nucleară din clasa Astute, probabil HMS Artful, potrivit publicației Gibraltar Chronicle.

În escala din Gibraltar, pe lângă refacerea proviziilor portavionului, este planificată și trecerea comenzii navei de la căpitanul Darren Houston, la căpitanul Stephen Higham.

Noul comandant al HMS Prince of Wales a fost numit în august 2019 în funcția de secretar personal al premierului britanic Boris Johnson, după ce anterior lucrase ca asistent militar pentru premierul Theresa May. Mai este de remarcat că, Stephen Higham a fost, în anul 2016, și la comanda deja celebrului distrugător HMS Defender, când nava a executat misiuni în cooperare cu forțele navale americane și franceze în războiul împotriva Statului Islamic, fiind decorat cu Ordinul Imperiului Britanic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel