Ajung pe front noile rachete GLSDB dezvoltate de SUA, într-un moment greu pentru Ucraina. Bonus, raza JDAM lansate de MiG-29 va fi extinsă

Darius Muresan |
Data publicării:

Primul lot al noilor rachete GLSDB (ground launched small diameter bomb) va fi livrat de americani luna aceasta, iar în următoarea perioadă rachetele vor fi prezente pe front. O veste bună pentru Ucraina, într-un moment foarte, foarte dificil pe front. Desigur, cu toate că noile rachete nu vor fi un „game changer”, e un pas important pentru a ajuta Ucraina să reziste în fața agresiunii fără precedent a Rusiei.

Anunțul privind noile bombe GLSDB a fost făcut de Terry Jamison, regional Director for the Americas, Ukraine and Balkans în cadrul Boeing. Reprezentantul companiei americane a participat la conferința internațională The Reconstruction of Ukraine and the Strategic Role of Romania, organizată de think tank-ul New Strategy Center (NSC) la Sinaia, eveniment internațional la care DefenseRomania a fost partener media al NSC.

Terry Jamison a precizat că Boeing va livra guvernului american în cursul acestei luni primul lot de bombe GLSDB, în paralel începând și instrucția forțelor ucrainene. Totodată, raza rachetelor JDAM folosite de aviația militară a Ucrainei va fi mărită.

În cadrul conferinței reprezentantul Boeing a discutat și despre parteneriatul cu compania ucraineană Antonov.

„În 2023 anunțăm cu mândrie un contract cu Antonov în vederea unui parteneriat. Președintele Boeing pe apărare s-a întâlnit la show-ul aviatic din Dubai cu președintele companiei Antonov pentru a continua discuțiile, ulterior având discuții și în cadrul conferinței de la Washington în decembrie când directorul executiv al Antonov a fost prezent în SUA. Putem crește prezența noastră în Ucraina pentru a asigura armamentul de care Ucraina are nevoie”, a subliniat Terry Jamison.

În prezent ne-am concentrat pe bombele cu diametru mic cu rază lungă de acțiune GLSDB, am stabilit un parteneriat cu Saab iar Ucraina va fi primul client al acestui produs. A fost un program în care am investit masiv și în care am trecut rapid în etapa de dezvoltare. Primul lot va fi livrat către Guvernul SUA luna aceasta, iar instruirea forțelor ucrainene va avea loc imediat după. Ar trebui să vedem aceste rachete rapid pe front. Ele dublează raza rachetelor actuale”, a mai punctat oficialul companiei americane, care a adăugat: „Lucrăm și la JDAM cu rază extinsă, rachete care sunt azi folosite de forțele de apărare ale Ucrainei”.

 

Noile rachete GLSDB și cele JDAM ale aviației. JDAM sunt integrate pe avioanele Ucrainei, cel mai probabil MiG-29 și Su-27

 

2. Bomba JDAM... (jdam-gbu-31-f-15_81303900.jpg)

Bomba JDAM GBU-31. Muniția e montată pe un F-15E Strike Eagle. Sursă foto: US Air Force

GLSDB va permite Ucrainei să lovească ținte militare importante care nu au fost la îndemână.

Sistemul este o combinație între un motor de rachetă M26 (care se găsește pe sistemele MLRS) și bomba ghidată de diametru mic, GBU-39 (SDB) - care este lansată în principal din aer, de pe avioane de atac. Ambele sunt disponibile din abundență în inventarele SUA.

Bomba GBU-39 - care ar funcționa ca focos al GLSDB - are aripi mici, pliabile, care îi permit să planeze mai mult de 100 km dacă ar fi lansată dintr-o aeronavă.

Sistemul propus de Boeing, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre multele planuri pentru producerea de noi muniții pentru Ucraina și aliații din Europa de Est ai Americii.

GLSDB este ghidat de GPS, poate trece de unele bruiaje electronice, este utilizabil în toate condițiile meteorologice și poate fi folosit împotriva vehiculelor blindate, potrivit site-ului SAAB.

În ceea ce privește JDAM, Statele Unite au anunțat pentru prima dată furnizarea acestor bombe ghidate către Ucraina, ca parte a unui pachet de ajutor militar din 21 decembrie 2022.

Nu există date oficiale despre avioanele care lansează JDAM. Printre cele mai vehiculate opţiuni se numără avioanele de luptă MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker ale Forțelor Aeriene Ucrainene, precum și numărul limitat de Su-24 Fencer care oferă capacități de atac cu rază mai lungă de acțiune. O posibilitate exterioară este Su-25 Frogfoot care, de altfel, utilizează în principal rachete neghidate pentru misiuni de atac la sol.

CITEȘTE ȘI: Ruşii au publicat primele imagini cu momentul lansării bombelor ghidate FAB-500 М62, echivalentul JDAM pe care le utilizează ucrainenii

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel