Ruşii au publicat primele imagini cu momentul lansării bombelor ghidate FAB-500 М62, echivalentul JDAM pe care le utilizează ucrainenii

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

A fost publicat primul material video care surprinde lansarea bombelor ghidate rusești FAB-500 М62. După cum relatează mass-media ucraineană, propagandistul rus Ilya Tumanov a publicat imagini cu bombardierul Su-34 care lansează două bombe FAB-500 М62

Materialul video a surprins principiul de funcționare a kitului de aripi care transforma FAB-500 într-o bombă ghidata cu precizie. După cum se poate observa, după un anumit moment în care bombele sunt în cădere liberă, kitul de aripi se deschide şi face ca aceste bombe să-şi mărească distanța și precizia de lovire a supra țintelor vizate, potrivit publicaţiei ucrainene Militarnyi.

Calitatea și durata materialului video nu permite stabilirea dacă acest tip de kit ataşat bombelor are o unitate de control cu sisteme de ghidare (în special, folosind navigația prin satelit).

DefenseRomania a precizat, la începutul lunii martie, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au început să întrebuințeze în cadrul aşa-zisei ''operații militare speciale'' bombe ghidate de mare precizie, care au fost create pe baza bombelor de tip FAB-500 M62.

Despre faptul că aviaţia rusă a primit bombe ghidate, modificate din bombele standard FAB-500 M62 cu cădere liberă, s-a informat încă de la începutul lunii ianuarie a acestui an. Cu toate acestea, până în prezent, nu era publicată nicio dovadă în acest sens, cu excepţia unor imagini care arătau resturi ale unor astfel de bombe.

Bombele ruseşti FAB-500 M62  au devenit “un răspuns'' la bombele JDAM folosite de către Forţele Aeriene Ucrainene. Cu ajutorul acestora, bombardierele de tip Su-24 și Su-34 au reușit să distrugă ținte de la o distanță de 30-40 de kilometri, fără să intre în zona pe care o acoperă sistemele de apărare antiaeriană a Ucrainei. Acest aspect este se aplică şi invers.

Forțele Aeriene Ucrainene au confirmat în luna aprilie că folosesc bombele ghidate cu precizie Joint Direct Attack Munition-Extended Range (JDAM-ER), furnizate de SUA, împotriva forțelor ruse de ocupaţie.

Piloții ucraineni pot lovi ținte situate la distanțe de 70-80 de km cu ajutorul sistemului JDAM-ER, un kit de ghidare care transformă bombele clasice lansate de aviația militară în unele de înaltă precizie.

JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition-Extended Range) este un sistem care poate fi atașat la bombe standard neghidate cu o greutate de la 220 la peste 900 de kilograme și transformă aceste muniții în arme ghidate de precizie. 

Practic, ghidarea este facilitată de un sistem de control cu aripi și de un INS asistat de GPS. Astfel, JDAM permite ca bombele să poată fi lansate de la altitudini foarte joase până la altitudini foarte mari.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel