Airbus are planuri mari. Concepte pentru primul avion comercial fără emisii din istorie (Foto)

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Airbus prezintă trei noi concepte pentru primul avion comercial cu zero emisii din lume care va putea fi operaționalizat începând din 2035. 

Fiecare  dintre aceste concepte prezintă o abordare diferită pentru un zbor cu zero emisii, explorând diverse opțiuni tehnologice și configurații aerodinamice pentru a susține ambițiile companiei de a fi pionier pentru decarbonizarea industriei aeronautice. 

Aceste concepte se bazează pe hidrogen ca sursă de putere principală – opțiune care, pentru Airbus, oferă perspective excepționale pentru a deveni o sursă de combustibil aeronautic și care, cel mai probabil, va fi o soluție și pentru industria aeronautică, dar și pentru alte industrii care doresc să își atingă obiectivele de protejare a mediului, potrivit unui comunicat al companiei, emis către DefenseRomania.

“Acesta este un moment istoric pentru întreg sectorul de aviație comercială și dorim să avem rolul principal în cea mai importantă tranziție pe care industria o va cunoaște. Conceptele pe care le prezentăm oferă lumii o imagine a ambiției noastre de a conduce industria aviației către viziunea îndrăzneață asupra zborurilor viitoare cu zero emisii”, a declarat Guillaume Faury, CEO Airbus. “Cred cu tărie că utilizarea hidrogenului – ca și combustibil sintetic, dar și ca sursă de putere principală pentru zborurile comerciale – are potențialul de a reduce semnificativ impactul industriei de aviație asupra mediului înconjurător.”  

 

Cele trei concepte pentru primul avion de linie fără emisii

 

Cele trei concepte – denumite “ZEROe” – pentru o aeronavă de zbor comercial cu  zero emisii includ: 

- Un design turbofan (120-200 pasageri) cu o autonomie de zbor de 2,000+ mile nautice, capabile să efectueze zboruri transcontinentale și susținute de un motor modificat gaz-turbină pe hidrogen – și nu pe combustibil de avion, prin combustie. Hidrogenul lichid va fi depozitat și distribuit prin rezervoare plasate în spatele peretelui etanș de compartimentare spate. 

2. -imagine fara descriere- (airbus_concept_1_avion_fara_emisii_25141700.jpg)

- Un design turboprop (până la 100 pasageri) utilizând un motor turbopropulor în locul unuia cu turboventilatoare, de asemenea susținut de combustie de hidrogen în motoare modificate gaz-turbină, capabile să efectueze zboruri de mai mult de 1,000 de mile nautice, fiind o opțiune excelentă pentru zboruri de scurtă durată. 

3. -imagine fara descriere- (airbus_concept_2_avion_fara_emisii_32391300.jpg)

- Un design fuziune aripi/corp  (până la 200 pasageri) un concept în care aripile fuzionează cu corpul aeronavei, cu o autonomie de zbor similară cu conceptul turbofan. Fuzelajul excepțional de lat oferă multiple opțiuni pentru depozitarea și distribuirea hidrogenului, dar și pentru dispunerea cabinei. 

4. -imagine fara descriere- (airbus_concept_3_avion_fara_emisii_42233500.jpg)

“Aceste concepte ne ajută să explorăm și să consolidăm designul și forma primei aeronave comerciale cu zero emisii din lume, pe care intenționăm să o operaționalizăm până în anul 2035,” a declarat Guillaume Faury. “Tranziția către hidrogen, ca sursă de putere principală pentru aceste concepte de avioane, va necesita acțiuni clare din partea întregului ecosistem aviatic.  Susținuți de guvern și partenerii din industrie, putem face față acestei noi provocări, de a utiliza la scară largă energia regenerabilă și hidrogenul, pentru un viitor durabil al industriei de aviație.”

Pentru a se adapta noilor provocări, aeroporturile vor trebui să susțină transporturile de hidrogen și infrastructura de realimentare în funcție de necesitățile zilnice. Susținerea din partea guvernelor va fi esențială pentru a reuși să atingem aceste obiective ambițioase, prin creșterea finanțării pentru cercetare și tehnologie, digitalizare și mecanisme care să încurajeze utilizarea combustibililor sustenabili, dar și reînnoirea flotei de aeronave astfel încât companiile aeriene să poată înlocui mai repede aeronavele vechi, mai puțin prietenoase cu mediul. 

Pentru a evalua și valida aceste noi avioane concept și pentru a decide dacă acestea pot fi produse în viitor, Airbus își va concentra eforturile spre mai multe variante tehnologice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel