Aglomerație în spațiul aerian al României. Avioane franceze Mirage 2000, în premieră deasupra Mării Negre. Aviația SUA - prezentă și ea

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța
Avioane franceze Mirage 2000, foto: Ministerul Apărării din Franța

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe conturi de Twitter și Telegram, pe 16.12.2022, două avioane de vânătoare Mirage 2000D aparținând Forțelor Aeriene ale Franței au îndeplinit misiuni de zbor deasupra acvatoriului Mării Negre. 

Aeronavele au decolat de la Baza Aeriană Nancy din estul Franței și au ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul României (la sud de Tulcea). Acestea au zburat deasupra apelor neutre ale Mării Negre timp de aproximativ o oră și jumătate, între 09.30 și 11.00 (ora Europei Centrale). Zborurile au fost efectuate la o altitudine de aproximativ 38.000 de picioare, cu o viteză de peste 700 de noduri.

Unul dintre avioane a zburat cu transponderul ADS-B pornit, fapt ce a făcut posibilă monitorizarea traiectului de zbor. Acesta a întrebuințat indicativul radio FAF2103.

Este pentru prima dată de la începerea invaziei militare a Rusiei în Ucraina când avioane franceze de vânătoare sunt identificate deasupra acvatoriului Mării Negre. Prezența acestora în regiune poate semnala faptul că tensiunile în zonă sunt încă foarte mari. 

2. -imagine fara descriere- (hmn_25363400.jpeg)

3. -imagine fara descriere- (hmnr_39701400.jpeg)

 

Deasupra Mării Negre a zburat și o dronă americană Global Hawk

 

Trebuie remarcat faptul că, pe 16.12.2022, deasupra Mării Negre a zburat și o dronă de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 04-2015 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia și ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Aceasta a evoluat la o altitudine de 15.850 de metri, cu o viteză de aproximativ 500 de kilometri pe oră. Drona a efectuat mai multe treceri, la limita sudică a FIR Sevastopol.

În același timp, în spațiul aerian al României s-au aflat un avion de conducere în luptă și indicare a țintelor E-8C Joint Stars aparținând Forțelor Aeriene ale SUA (număr de înregistrare 94-0285 și indicativ radio REDEYE6), precum și un avion de cercetare Gulfstream G550 al Forțelor Aeriene ale Italiei (număr de înregistrare MM 6293 și indicative radio PERSEO71).

 

Zborurile din regiunea Mării Negre - pe fondrul unui nou atac masiv cu rachete de croazieră executat de Rusia asupra Ucrainei

 

Zborurile mijloacelor aeriene ale unor state membre NATO în Regiunea Mării Negre au avut loc pe fondul executării unui nou atac masiv cu rachete de croazieră executat de Rusia asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. Potrivit unor surse ucrainene, pe 16.12.2022, partea rusă a lansat 76 de rachete de croazieră cu bazare aeriană (H-101 și H-555) și navală (Kalibr), din care aproximativ 60 au fost distruse de apărarea antiaeriană a Ucrainei.

După cum a informat grupul de monitorizare Belarusian Hajun project, pe 16 decembrie, au fost efectuate activități de zbor interesante și cu mijloacele aeriene rusești de pe teritoriul Republicii Belarus. Astfel, o aeronavă AWACS de tip A-50U (număr de înregistrare RF-93966) a decolat de pe aerodromul Machulishci și a îndeplinit o misiune specifică aeriană, cu durata de aproximativ trei ore și jumătate.

Avionul a fost escortat de avioane de vânătoare, care au decolat de la Baza Aeriană Baranovichy. De asemenea, un avion de tip MiG-31K, purtător de rachete hipersonice Kinzhal, cu numărul de înregistrare RF-92215, a fost ridicat în aer, fără să execute lansări efective de rachete. Avionul este una dintre cele trei aeronave de acest tip dislocate de Federația Rusă în Republica Belarus pe 13 decembrie.  

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel