Armistițiu în Afganistan: Reacția Statelor Unite

Sebastian Florea |
Data publicării:

Statele Unite şi-au exprimat duminică sprijinul ferm pentru oferta de armistiţiu a preşedintelui afgan Ashraf Ghani.

Totodată, Washingtonul a lansat un apel talibanilor să depună armele după un recent val de violenţe în ţară, scrie AFP. 'Statele Unite salută anunţul guvernului afgan referitor la un armistiţiu condiţionat de participarea talibanilor', a afirmat şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, într-un comunicat.

'Partenerii noştri internaţionali şi noi sprijinim iniţiativa poporului şi guvernului afgan şi lansăm un apel talibanilor să participe la aceasta', a adăugat el. Ashraf Ghani a declarat duminică un armistiţiu de trei luni cu talibanii, cu începere de luni, înainte de începerea sărbătorii muslumane Eid al-Adha, a Sacrificiului, până la aniversarea naşterii profetului pe 21 noiembrie, 'cu condiţia ca talibanii să facă acelaşi lucru'.

'Ne exprimăm speranţa, alături de întreaga comunitate internaţională, că afganii vor putea sărbători Eid al-Adha în pace în acest an, fără teamă', a continuat secretarul de stat american în comunicat. 'Statele Unite susţin oferta preşedintelui Ghani privind discuţii aprofundate cu o ordine de zi acceptată de ambele părţi. Rămânem pregătiţi să susţinem, să facilităm şi să participăm la negocieri directe între guvernul afgan şi talibani', a subliniat Mike Pompeo.

Oficiali americani s-au întâlnit luna trecută cu reprezentanţi ai insurgenţilor în Qatar, fără să fie anunţate rezultatele acestor tratative. 'Nu există niciun obstacol în calea discuţiilor. A sosit vremea păcii', a mai spus demnitarul de la Washington, citat de AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel