Avioane de la bordul portavionului american USS Harry Truman au zburat în spațiul României alături de F-16 românești

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Reprezentanți din cadrul NATO de la Londra, citați de agenția de presă rusă Interfax, au anunțat, pe 29.07.2022, că avioane de război electronic de tip EA-18 de la bordul portavionului american Harry Truman, aflat în Marea Mediterană, au efectuat zboruri de antrenament, în spațiul aerian al României.

La exercițiul desfășurat cu această ocazie, care a avut ca scop demonstrarea interoperabilității și a disponibilității de a descuraja o posibilă agresiune, au mai participat și avioane de luptă din alte state membre ale NATO, între care avioane de vânătoare F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române, avioane de vânătoare Rafale și o aeronavă de avertizare timpurie din cadrul Forțelor Aeriene ale Franței, precum și avioane de vânătoare Tornado din Germania, care au decolat de la bazele de dislocare permanentă.

Potrivit scenariului exercițiului, care a început cu o zi înainte, aceste forțe s-au opus acțiunilor avioanelor de vânătoare belgiene F-16, spaniole F-18, precum și sistemelor franceze de apărare antiaeriană. La exercițiu au luat parte și militari din Marea Britanie.

În prezent, o grupare navală de atac aparținând Forțelor Navale ale SUA, condusă de portavionul Harry Truman, operează la vest de Balcani, în raionul Mării Adriatice.

Comentariul autorului: În urma declanșării invaziei militare a Federației Ruse în Ucraina, spațiul aerian al României a devenit un mediu complex de acțiune a mijloacelor aeriene de luptă și de cercetare ale NATO. Astfel, acesta găzduiește zilnic o serie de zboruri ale aeronavelor și dronelor aliate, care vizează atât culegerea de informații din Regiunea Mării Negre despre forțele și mijloacele armatei ruse, cât și descurajarea unei eventuale extinderi a conflictului pe teritoriile statelor membre ale Alianței.

Așa cum este și normal, este vizată, în special, partea de est a României, cu accent pe Delta Dunării și litoralul de la Marea Neagră, care sunt cele mai apropiate de zonele de operații militare.

Pe 29 iulie, pe lângă avioanele de luptă participante la exercițiul comun de vigilență întărită al NATO, care a început în ziua anterioară, în spațiul aerian al României s-au mai aflat o dronă americană de cercetare strategică de tip RQ-4B, un avion AWACS de tip E-3A Sentry din cadrul NATO, un avion american de cercetare radioelectronică CL650 ARTEMIS și un avion de patrulare antisubmarin P-8A Poseidon aparținând Forțelor Navale ale SUA.

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel