Atac de amploare al Ucrainei în Crimeea. Rachete Neptun au lovit aeroportul Saki, unde sunt dislocate Su-30 și Su-24. Cel puțin 30 de militari ruși - uciși

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Aerodromul „Saki” / wikipedia
Aerodromul „Saki” / wikipedia

Portalul ucrainean LIGA.net a informat, citând surse din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), că, în cursul nopții de 21 septembrie, militari aparținând SBU și Forțelor Navale au executat un atac de amploare asupra aerodromului Saki din Crimeea ocupată.

“Pe aerodrom se aflau cel puțin 12 avioane de luptă (Su-24 și Su-30), precum și un complex de artilerie și apărare antiaeriană Pantsir. De asemenea, pe acesta este amplasată o bază de antrenament pentru operatorii dronelor de tip Mojaher. Aceste aparate de zbor fără pilot sunt folosite de militarii ruși pentru a coordona atacurile aeriene și loviturile cu drone”, a precizat o sursă pentru LIGA.net.

Potrivit precizărilor acesteia, atacul coordonat al SBU și Marinei a provocat pagube serioase ocupanților.

În prima fază, militarii ucraineni au întrebuințat drone aeriene pentru epuizarea apărării antiaeriene rusești, după care au fost lansate rachete de croazieră Neptun.

Sursele ocupanților au confirmat, de asemenea, atacul de amploare asupra aerodromului, vorbind despre moartea a 30 de militari.

 

Ucrianenii au luat la țintă cu rachete Neptun avioane ruse  Su-30 și Su-24 în Crimeea

 

Comentariul autorului: După cum a anunțat Ministerul rus al Apărării, pe 21.09.2023, asupra teritoriului Federației Ruse au fost executate mai multe atacuri cu drone ucrainene de tip avion. Astfel, potrivit oficialilor ruși, apărarea antiaeriană a distrus 19 drone deasupra Mării Negre și Peninsulei Crimeea și câte o dronă deasupra teritoriilor regiunilor Kursk, Belgorod și Oryol.

De asemenea, pe rețelele de socializare au fost confirmate atacurile cu drone ucrainene asupra unor obiective militare din Saki, Djankoi, Feodosia, precum și din alte localități ale Peninsulei Crimeea. Însă, nu au fost oferite detalii despre acestea.

Pe aerodromul din Saki este dislocat Regimentul 43 Aviație de Asalt din cadrul Aviației navale a Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). În compunerea acestuia se află două escadrile de aviație, dotate cu avioane de vânătoare Su-30SM, avioane de asalt Su-24M și avioane de cercetare Su-24MR.

Nu este pentru prima dată când militarii ucraineni atacă aerodromul rusesc din Saki, unde sunt dislocate majoritatea avioanelor din dotarea Aviației navale a FRMN. Cea mai importantă lovitură asupra acestuia s-a produs la începutul lunii august 2022, când o dronă ucraineană a provocat explozia munițiilor depozitate pe aerodrom. Din cauza incendiului care a urmat, au fost avariate mai multe avioane de tip Su-30 și Su-24.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel