Administrația Biden o susține pe Ursula von der Leyen la conducerea NATO, din 2024

Cătălin Costea |
Data publicării:
Ursula von der Leyen / NATO, flickr
Ursula von der Leyen / NATO, flickr

Chiar în ziua în care statele membre ale NATO au convenit asupra prelungirii mandatului secretarului general Jens Stoltenberg cu încă un an, până la 1 octombrie 2024, au apărut primele informații privind susținerea de către administrația americană a Ursulei von der Leyen pentru a-i succeda lui Stoltenberg în această funcție.

Anterior, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, considerat de mulți drept un potențial succesor al lui Stoltenberg, a declarat într-un interviu despre dorința Statelor Unite de a extinde mandatul actualului secretar general al NATO, precizând că numirea sa în această poziție este puțin probabilă.

Liderii țărilor membre NATO se așteptau să cadă de acord asupra candidaturii noului secretar general al organizației la summitul de la Vilnius, care va avea loc săptămâna viitoare, pe 11 și 12 iulie, dar nu au putut alege un succesor, după cum informează o sursă neprecizată citată de The Telegraph.

Potrivit cotidianului britanic, NATO se teme de „probleme” dacă în 2024 nu va face niciun progres în problema candidaturii următorului secretar general. În același timp, Biden și von der Leyen au format o „alianță puternică” în ultimii ani în ceea ce privește politica transatlantică privind China, Ucraina și protecția climei.

În același timp, se consideră că von der Leyen, care a condus o bună perioadă de timp Ministerul german al Apărării, se bazează acum mai mult pe informații de la agențiile de informații americane decât de la cele europene, care au apreciat greșit amenințarea reprezentată de Rusia pentru Ucraina.

Pe de altă parte, există opinii potrivit cărora drumul lui von der Leyen către postul de secretar general al NATO ar putea fi îngreunat tocmai de faptul că aceasta a deținut conducerea Ministerului german al Apărării în perioada 2013 - 2019, când armata germană a cunoscut un regres vizibil în multe dintre domeniile sale specifice. Iar ca exemplu sunt aduse exercițiile NATO din 2015, unde, potrivit unor articole apărute în mass-media germană, din cauza lipsei de arme, militarii Bundeswehrului au fost nevoiți să folosească mături în loc de mitraliere.

În ceea ce o privește, Von der Leyen a declarat că este o mare onoare să fie inclusă pe lista candidaților pentru alegerea viitorului secretar general al NATO. Prin purtătorul său de cuvânt, aceasta a anunțat că nu intenționează să ocupe această poziție „nici acum și nici în viitor”.

Cu toate acestea, potrivit unor surse apropiate, în conversații private cu Biden, actuala șefă a Comisiei Europene ar fi clarificat că nu este pregătită să ocupe nicio poziție în NATO „cel puțin până anul viitor”, ceea ce face ca la Casa Albă să se considere că oportunitatea de a o promova în această funcție se va deschide după alegerea șefului Comisiei Europene în 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel