Administrația americană condusă de Joe Biden vrea un ambasador pentru Arctica 

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele american Joe Biden, în timpul unei discuții prin videoconferință cu liderii militari americani, privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Sursă foto: @Official @WhiteHouse
Președintele american Joe Biden, în timpul unei discuții prin videoconferință cu liderii militari americani, privind agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Sursă foto: @Official @WhiteHouse

Administrația Biden a anunțat că intenționează să stabilească o poziție de ambasador itinerant, care să reprezinte regiunea arctică pe fondul tensiunilor geopolitice tot mai mari cu cei doi mari competitori pentru această zonă, China și Rusia.

„Pentru a promova interesele americane și cooperarea cu aliații și partenerii din Arctica, și după consultări ample cu membrii Congresului, cu oficiali guvernamentali locali și federali și cu părțile externe interesate, președintele intenționează să creeze poziția de coordonator al Arcticii prin numirea unui ambasador itinerant pentru regiunea arctică, sub rezerva recomandărilor și acordului Senatului”, a transmis vineri Departamentul de Stat printr-un comunicat de presă.

Departamentul a explicat că o regiune arctică pașnică și prosperă are o importanță strategică critică pentru Statele Unite, fiind stabilită ca prioritate pentru secretarul de stat Antony Blinken.

De asemenea, se precizează că un alt factor important care a contribuit la stabilirea noii poziții este reprezentat de combaterea schimbărilor climatice.

Administrația Biden a informat că datoria noului ambasador va fi să „avanseze” politica SUA în regiune, în timp ce se va coordona cu omologii din națiunile arctice și non-artice, precum și cu societatea indigenă.

„Așteptăm cu nerăbdare să continuăm parteneriatul nostru puternic cu Congresul pentru a confirma rapid ambasadorul itinerant, odată ce o nominalizare este trimisă la Senat”, se mai arată în comunicatul de presă.

Noua poziție vine într-un moment în care Rusia își manifestă în mod agresiv pretențiile cu privire la noile căi maritime deschise în Arctica în urma retragerii gheții, în timp ce China s-a declarat „un stat aproape arctic” în timp ce își extinde controlul în regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel