Administrația americană a cerut Israelului să-și reconsidere procedurile de operare în Cisiordania

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Administrația SUA i-a cerut aliatului său, Israelul, o revizuire a regulilor de angajare a forțelor din Cisiordania, după uciderea jurnalistei palestiniene Shireen Abu Akleh, angajată a canalului arab Al-Jazeera.

Potrivit site-ului Axios, la scurt timp după întâlnirea sa cu familia lui Shireen Abu Akleh, care deținea cetățenia americană, la Washington în iulie, secretarul de stat american Anthony Blinken l-a contactat pe ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, și i-a cerut ca rezultatele finale ale investigației privind moartea jurnalistei să fie publicate cât mai curând posibil.

Familia lui Shireen Abu Akleh s-a întâlnit cu secretarul de stat al SUA, la Washington, pentru a-i cere să tragă Israelul la răspundere, dar Blinken nu s-a angajat să deschidă o anchetă independentă.

Familia s-a deplasat la Washington la invitația lui Blinken, după ce aceasta a încercat în zadar să se întâlnească cu președintele Joe Biden în timpul vizitei sale recente în Israel și Teritoriile palestiniene ocupate.

Blinken a cerut, de asemenea, o revizuire a regulilor de angajare ale armatei israeliene în Cisiordania, spunând că acesta ar fi un pas responsabil în cazul Shireen Abu Akleh.

Blinken i-a declarat ministrului israelian că, în opinia sa, fie procedurile standard de operare nu au fost respectate în acea zi de către militarii israelieni, fie acestea "au nevoie de o revizuire".

În conversație, secretarul de stat al SUA a precizat că jurnalista decedată purta o vestă antiglonț tipică, ceea ce indica asocierea ei cu presa.

La rândul său, ministrul israelian al apărării a afirmat, la vremea respectivă, că situația în timpul desfășurării acțiunilor militare "nu este întotdeauna clară".

Pe 11 mai, Shireen Abu Akleh a fost împușcată cu în cap în timp ce prezenta o incursiune a armatei israeliene în Jenin, în nordul Cisiordaniei.

Pe 4 iulie, Departamentul de Stat al SUA a stabilit, pe baza investigațiilor israeliene și palestiniene, că Shireen Abu Akleh a fost probabil ucisă de un foc tras dintr-o poziție israeliană, fără a exista motive să se creadă că uciderea ei a fost premeditată.

Însă parlamentarii americani de stânga au prezentat un proiect de lege menit să determine Statele Unite să-și conducă propria anchetă în cazul Shireen Abu Akleh, o mișcare față de care Biden nu a făcut încă nicio promisiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel