Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina

Eduard Pascu |
Data publicării:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat vineri arestarea fostului adjunct al lui Abu Omar al-Shishani, considerat de Pentagon drept "ministru de război" al grupării jihadiste Statul Islamic, care intrase anul trecut în Ucraina cu un paşaport fals, informează Reuters şi Unian, transmite Agerpres.

El a fost arestat în regiunea Kievului în apropierea casei în care locuia în cadrul unei operaţiuni comune a serviciilor de securitate ucrainene, a Ministerului de Interne din Georgia şi a CIA (SUA), precizează într-un comunicat SBU, care nu menţionează însă data arestării acestuia.

De origine georgiană, Al Bara Shishani intrase ilegal pe teritoriul ucrainean în 2018 cu un paşaport fals.

Un comunicat al SBU arată că examinarea unui fotografii a lui Al Bara Shishani, aflată în posesia agenţiei, "a probat că străinul arestat este într-adevăr un lider căutat al Statului Islamic".

Serviciul de securitate al Georgiei a confirmat că Al Bara Shishani se afla în Ucraina. "Da, putem confirma acest fapt. Numele său din certificatul de naştere este Cezar Tokhosashvili", a indicat Vika Klimiceva, o purtătoare de cuvânt a Serviciului Securităţii statului.

El s-a alăturat Statului Islamic în 2015 şi a fost adjunctul lui Abu Omar al-Shishani, supranumit "Omar cecenul", ucis în luptă în 2016, şi a fost inclus pe lista celor mai căutaţi terorişti de către Statele Unite, figurând într-un program care oferea cinci milioane de dolari pentru informaţii care ar ajuta să fie găsit şi eliminat.

Cei doi bărbaţi proveneau din regiunea montană Pankissi din Georgia, situată la graniţa cu Cecenia.

După moartea acestuia, Al Bara Shishani a plecat în Turcia, iar apoi în Ucraina, de unde continua să coordoneze activităţile Statului Islamic.

Vezi și: MAE: Nu există date care să confirme existenţa unor români ce ar susţine organizaţii teroriste în Turcia

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel