Adio Warthog: Sfârșit de serviciu pentru flota americană de atac A-10 Thunderbolt II

S.I. Catalin |
Data publicării:

Renuntarea de catre U.S. Air Force la 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II înseamnă începutul sfârșitului pentru avionul care a fost botezat "Warthog".

 

Forțele Aeriene ale Statelor Unite au anunțat retragerea din serviciul operațional a 21 dintre avioanele de atac A-10 Thunderbolt II. Această veste marchează începutul sfârșitului pentru întreaga flotă americană de A-10, potrivit generalului Charles Quinton Brown, șeful Statului Major al SUA.

U.S. Air Force ar urma să renunţe la a mai utiliza flota de avioane A-10 Thunderbolt II în termen de cinci-șase ani. Motivul renunţării la avionul supranumit "Warthog" a fost incapacitatea acestuia de a trece neobservat de sistemele moderne de apărare antiaeriană. De asemenea, este un avion cu un avion care poate fi utilizat pentru un singur tip de misiune, mult sub așteptările operaționale actuale care înclină balanța spre avioane multi-rol, potrivit DefenseNews.

Până de curând, Forțele Aeriene și Congresul SUA nu au fost de acord cu privire la ce să facă cu faimosul avion de atac. În timp ce A-10 a fost cunoscut și iubit pentru rolul său de sprijin aerian în timpul misiunilor din Irak și Afganistan, Forțele Aeriene ale SUA spun că avionul, care zboară la joasă altitudine, nu ar face fata într-o luptă împotriva unor sisteme de apărare aeriană modernă.

Forțele Aeriene ale SUA au cerut în repetate rânduri permisiunea Congresului pentru a începe să renunţe la avioanele A-10 și pentru a le în înlocuii cu avioane mai noi, dar solicitările au fost respinse de fiecare dată până la aprobarea bugetului fiscal 2023.

Forțele Aeriene ale SUA vor începe de anul anul acesta să renunţe la primele 21 de avioane A-10. Primele avioane la care U.S. Air Force proveni de la o escadrilă a Gărzii Naționale Aeriene, care va trece apoi la un număr egal de avioane F-16.

Renuntarea la primele A-10 ''Warthog'' vine cu câteva zile înainte de prezentarea propunerii de buget militar pentru anul fiscal 2024 în Statele Unite.

 

Zvonuri cu privire la donarea A-10 Warthog către Ucraina

 

După invadarea Ucrainei de către Rusia au existat mai multe zvonuri cu privire la un posibil transfer al A-10 către Ucraina, zvonuri care nu s-au concretizat.

De la începutul invaziei mai mulţi militari şi oficiali ucraineni au precizat că Forţele Aeriene Ucrainene au nevoie de avioane de luptă occidentale, cum ar fi F-15 sau F-16.

Subiectul transferului unor avioane A-10 Thunderbolt II a fost readus în dezbatere în luna iulie 2022 când șefului Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, Charles Brown, și ale secretarului Forțelor Aeriene ale SUA, Frank Kendall au declarat că o parte din avioanele de acest tip - la care U.S. Air Force vrea să renunţe - ar putea fi oferite Ucrainei.

Generalul Charles Brown a declarat atunci că, mai devreme sau mai târziu, Forțele Aeriene ale Ucrainei vor renunța la avioanele sovietice și vor trece la modele occidentale. Frank Kendall nu a oferit nicio informație clară la întrebarea cu privire la scoaterea din uz a 21 de avioane de atac A-10 Thunderbolt II în anul fiscal 2023 și posibilitatea transferului acestora către Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel