Aderarea Ucrainei la UE ar putea fi blocată de Austria

Cătălin Costea |
Data publicării:
Războiul ucraineano-rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Războiul ucraineano-rus. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina

Ministrul de externe al Austriei susține că, în condițiile actuale, țara sa nu poate fi de acord ca Ucraina să devină membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, o poziție care ar putea bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Alexander Schallenberg a vorbit la un summit desfășurat pe  23 aprilie în orașul austriac Lech am Arlberg, unde a susținut că, pe fondul invaziei Rusiei, UE și Ucraina ar trebui mai degrabă să ia în considerare modalități alternative de consolidare a legăturilor, decât ca Ucraina să devină membru cu drepturi depline,

„O conexiune cu un stat precum Ucraina nu trebuie neapărat să aibă loc prin calitatea de membru deplin”, susține acesta, precizând că există și alte opțiuni pentru a stabili legături cu Ucraina, fără a fi nevoie ca aceasta să fie membră cu drepturi depline a UE.

Schallenberg consideră că în cazul de față ar putea fi creat un nou tip de alianță, în baza căreia

să se realizeze o integrare parțială și selectivă a Ucrainei, pe anumite domenii, cum ar fi cel energetic, dar fără ca Ucraina să devină oficial membru cu drepturi depline.

Oficialul austriac nu a oferit în mod explicit un motiv pentru opoziția sa, dar a subliniat că alte țări au încercat să adere la UE timp de ani de zile și, deși Europa a avut „un răspuns corect privind Ucraina”, nu ar trebui să însemne că eforturile celorlalte țări de a adera la UE merită să fie uitate. Serbia, spre exemplu, a solicitat oficial să adere la UE în 2009, dar negocierile sunt încă în desfășurare.

Reamintim că, la începutul acestei luni, UE a oferit Ucrainei o cale de aderare accelerată, în lumina invaziei Rusiei.

„Nu va fi, ca de obicei, o chestiune de ani, ci mai degrabă o chestiune de săptămâni”, a declarat la acel moment președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la o conferință de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Comentariile recente ale  lui Schallenberg au sugerat că Austria ar putea afecta eforturile Ucrainei de a adera la UE, întrucât pentru începerea negocierilor de aderare a unei țări este nevoie ca toate statele membre UE să fie de acord, fără excepție.

Ucraina a reacționat imediat la comentariile lui Schallenberg, pe care le consideră dezamăgitoare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, Oleg Nikolenko, a declarat că țara consideră că astfel de convingeri „denotă lipsă de viziune strategică și nu sunt în interesul Europei unite. [...] Astfel de declarații ignoră, de asemenea, faptul că marea majoritate a populației statelor membre fondatoare ale UE sprijină aderarea Ucrainei”, a mai declarat Nikolenko.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel