Aderarea Ucrainei la NATO. Kuleba: Rusia nu are drept de veto în procesul aderării noastre

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe linia frontului din Donbas. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrianei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe linia frontului din Donbas. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrianei

Rusia ''nu are drept de veto'' cu privire la eventuala aderare a Ucrainei la NATO, a susţinut marţi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, în contextul în care Moscova solicită garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu se va extinde, transmite Agerpres, citând AFP.

''Moscova nu are drept de veto referitor la o aderare a Ucrainei la NATO. Este o linie roşie, care nu va fi trecută nici de Ucraina, nici de partenerii noştri'' occidentali, a declarat Dmitro Kuleba pentru website-ul RBC-Ukraine, în ajunul reuniunii Consiliului NATO-Rusia, ce va avea loc miercuri la Bruxelles.

''Occidentul nu va accepta să furnizeze Rusiei 'garanţii juridice' privind non-extinderea Alianţei spre est întrucât acest lucru ar însemna eşecul său strategic'', a estimat Kuleba.

El a acuzat Rusia că a iniţiat aceste negocieri pentru ''a face ca miza să crească la maximum, prezentând cereri inacceptabile încă din start''.

Acuzată de americani şi europeni că pregăteşte un atac contra Ucrainei vecine, Rusia a replicat susţinând că desfăşurarea a zeci de mii de soldaţi ruşi la frontiera ucraineană este o reacţie la prezenţa crescută şi ostilă a NATO în ceea ce Moscova consideră a fi zona sa de influenţă.

Pentru Ucraina, orice discuţie privind ''garanţii de securitate în spaţiul euro-atlantic trebuie să înceapă cu o detensionare din partea Rusiei a situaţiei securităţii în apropierea frontierei ucrainene'', a insistat şeful diplomaţiei de la Kiev.

''Securitatea spaţiului euro-atlantic este imposibilă atât timp cât Ucraina este în pericol'', a accentuat el. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel