Acuzații grave la nivel înalt între Iran și Azerbaidjan privind contrabanda cu droguri spre Europa

Nicolae Iordan / 17 oct 2021 / 20:47
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook
Armata azeră, sursă foto: Ministerul Apărării din Azerbaidjan Facebook

În continuarea relației tensionate dintre cele două țări, schimbul de acuzații a revenit din nou între Iran și Azerbaidjan.

Ali Shamkhani, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, a criticat declarațiile recente ale președintelui azer, Ilham Aliyev, în care acesta a susținut că Iranul și Armenia fac trafic cu tone de droguri spre Europa prin zonele de frontieră.

Într-un tweet postat pe contul său de Twitter, Ali Shamkhani a afirmat că declarațiile lui Aliyev sunt acuzații false și o "capcană a diavolului". De asemenea, oficialul iranian a calificat cuvintele lui Aliyev ca fiind neconstructive, acesta neținând seamă de principiile bunei vecinătăți.

Aceste critici au venit după ce Aliyev a declarat într-un discurs, în timpul unui summit oficial multilateral la care a participat și reprezentantul armean, că Iranul și Armenia au cooperat în trimiterea de droguri spre Europa prin teritoriile azere ocupate în ultimii 30 de ani. Aliyev a subliniat, de asemenea, că Iranul și-a intensificat operațiunile de contrabandă după eliberarea acelor zone, prin alte zone de frontieră ale Azerbaidjanului.

Aliyev a afirmat că, pe lângă traficul de droguri, în regiune sunt instruite grupuri teroriste și există "suficiente dovezi" în acest sens.

În ultimele săptămâni, Iranul a acuzat Republica Azerbaidjan de "obstrucționarea exportului de mărfuri către Armenia, încercarea de a schimba frontiera armeano-iraniană, precum și de aducerea Israelului la granița iraniană și stabilirea grupărilor teroriste în zonele montane eliberate din Nagorno-Karabakh". De asemenea, Iranul a desfășurat, recent, exerciții militare în apropierea frontierei cu Azerbaidjan.

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy