Acţiunile agresive ale Rusiei în Marea Azov, condamnate de Parlamentul European

S.I. Catalin |
Data publicării:

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care condamnă acţiunile Rusiei în Marea Azov şi în Kerci, inclusiv construirea ilegală a podului peste strâmtoarea respectivă, care leagă peninsula Crimeea anexată de Rusia continentală, cu scopul de a continua integrarea cu forța a peninsulei în Federaţia Rusia și de o izola și mai mult de Ucraina.

În plus, rezoluţia face apel la consolidarea măsurilor restrictive împotriva Rusiei şi extinderea sferei de acţiunile a misiunii OSCE în Ucraina, prin includerea domeniului transportului maritim, potrivit rador.

De asemenea, Parlamentul European condamnă faptul că Federația Rusă continuă să extragă ilegal resurse naturale (petrol și gaze) de pe teritoriul Ucrainei, în special în peninsula Crimeea, ocupată ilegal, dar și pe platoul Mării Negre şi protestează cu fermitate împotriva practicii discriminatorii a regimului de inspecție excesiv de îndelungat la care sunt supuse navele care traversează strâmtoarea Kerci în drum către sau dinspre porturile ucrainene.

Potrivit Parlamentului European, aceste inspecții ruseşti sunt efectuate în baza unor amenințări fictive la adresa securității legate de protejarea noului pod peste strâmtoarea Kerci. Rezoluția mai arată că orașele din regiune au suferit pierderi economice semnificative din cauza anexării Crimeii de către Rusia și a conflictului din Donbas, iar situația din Marea Azov agravează şi şi mai mult situați.

De la începutul anului, prin intermediul pazei de coastă, Rusia desfăşoară o amplă operaţiune de agresiune asupra navelor ucrainene de transport care tranzitează strâmtoare Kerci.

Numai în perioada 29 aprilie - 9 iulie 2018, au fost reţinute abuziv 93 de nave, iar pe 21 august, Oleh Slobodian, asistent al șefului serviciului de grăniceri al Ucrainei, a declarat că, potrivit informaţiilor pe care le are, autorităţile ruse au reţinut până în prezent 150 de nave.

De la deschiderea podului Kerci, ce asigură o legătură între Crimeea şi Rusia, garda de coastă a Rusiei blochează nave comerciale ucrainene în Marea Azov.

Inclusiv Departamentul de Stat al SUA a cerut, pe 30 august, Rusiei să înceteze "hărţuirea traficului maritim internaţional" în Marea Azov şi strâmtoarea Kerci şi a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel