Acordul nuclear iranian, departe de rezolvare. SUA cer Teheranului respectarea angajamentelor. Iranul vrea ca Biden să facă primul pas

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite vor reveni în acordul nuclear internaţional cu Iranul numai după ce Teheranul îşi va fi reluat angajamentele la care a renunţat.

Preşedintele Joe Biden 'a arătat foarte clar că, dacă Iranul îşi îndeplineşte din nou angajamentele' din acordul semnat în 2015, 'Statele Unite vor proceda la fel', a declarat Blinken la Washington în prima sa conferinţă de presă în calitate de şef al diplomaţiei americane, informează Agerpres, citând AFP.

'Iranul a încetat să îşi onoreze angajamentele pe mai multe fronturi. Va dura ceva timp dacă va lua această decizie de a reveni pe drumul cel bun şi, de asemenea, va dura până când vom putea evalua dacă îşi îndeplineşte obligaţiile. Suntem departe de aşa ceva, mai mult de atât nu se poate spune', a afirmat Blinken.

Pe de altă parte, Iranul cere Washingtonului să facă primul pas şi să ridice sancţiunile impuse înainte de orice alt demers al său, ceea ce sugerează perspectiva unor negocieri dificile.

Acordul menit să împiedice Iranul să se doteze cu bomba atomică a fost încheiat în 2015 de marile puteri, inclusiv de SUA, conduse pe atunci de democratul Barack Obama, şi aprobat ulterior de ONU.

În 2018, fostul preşedinte republican Donald Trump a retras SUA din acest acord, considerându-l insuficient dar şi pentru a stopa 'activităţile destabilizatoare' ale Iranului în Orientul Mijlociu. În acest proces, el a restabilit şi apoi a înăsprit toate sancţiunile SUA împotriva Iranului, care la rândul său a început să renunţe treptat la respectarea limitelor impuse programului său nuclear.

Actualul preşedinte american, Joe Biden, care în 2015 deţinea funcţia de vicepreşedinte, a promis să reia dialogul şi să readucă SUA în acord, susţinând că împiedicarea Iranului de a obţine arme nucleare constitue prioritatea numărul unu.

'Apoi îl vom folosi ca punct de plecare pentru a construi, împreună cu aliaţii şi partenerii noştri, ceea ce noi dorim a fi un acord mai durabil şi mai puternic, pentru a trata alte câteva aspecte care sunt foarte problematice în relaţia cu Iranul', a mai declarat Antony Blinken.

"Dar suntem departe de acel moment”, a insistat şeful diplomaţiei americane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel