Acordul nuclear cu Iranul. Franța atenționează Teheranul că „fereastra de oportunitate” se închide în câteva săptămâni

Darius Muresan |
Data publicării:

Iranul dispune de o "fereastră de oportunitate" de numai "câteva săptămâni" pentru a ajunge la un acord cu privire la programul său nuclear, a declarat marţi şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, care a considerat situaţia actuală "intolerabilă", scrie AFP.


"Am dat dovadă de o mare răbdare, dar situaţia actuală nu mai este tolerabilă, deoarece de luni de zile Iranul adoptă o atitudine dilatorie", a apreciat Catherine Colonna, marţi seară, în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Adunării Naţionale a Franţei.

"Mai rămâne o fereastră de oportunitate, un spaţiu deschis, pentru ca Iranul să se hotărască în sfârşit să accepte acordul la a cărui edificare a contribuit, dar timpul se scurge repede", a adăugat ea.

"Timpul presează, Teheranul trebuie să-şi dea seama de asta", a subliniat şefa diplomaţiei franceze. "Fereastra de oportunitate se va închide în câteva săptămâni. Nu va exista un acord mai bun decât cel de pe masă", a mai spus ea.

 

Iranul neagă că urmărește dezvoltarea armei nucleare



Un acord încadrând programul nuclear al Republicii Islamice - acuzat că vrea să se doteze cu bomba atomică, ceea ce a negat întotdeauna - a fost încheiat în 2015 de Iran şi şase puteri (Rusia, Statele Unite, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania).

Dar acest pact este muribund de la retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018 în urma deciziei preşedintelui de atunci, Donald Trump, care a considerat textul insuficient şi a reintrodus sancţiunile economice americane împotriva Teheranului.

Ca răspuns, Republica Islamică s-a eliberat treptat de limitele impuse programului său nuclear, continuând în acelaşi timp să nege dorinţa de a se dota cu bomba atomică.

Din aprilie 2021, au fost lansate negocieri pentru a încerca să se reînvie acordul, cunoscut şi sub acronimul său în engleză JCPOA, fără niciun rezultat până în prezent.

Discuţii indirecte au avut loc la sfârşitul lui iunie la Doha între Statele Unite şi Iran, prin intermediul Uniunii Europene, dar nu au permis "niciun progres", potrivit Washingtonului.

Dosarul va fi în centrul vizitei în Orientul Mijlociu a preşedintelui american, Joe Biden, aşteptat miercuri în Israel, apoi vineri la Jeddah, în Arabia Saudită.

"Administraţia mea va continua să crească presiunea diplomatică şi economică până când Iranul este gata să revină la respectarea acordului, aşa cum sunt pregătit să fac", a declarat liderul de la Casa Albă într-un articol de opinie publicat sâmbăta trecută. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel