Securitate energetică | Acord pentru proiectele de la Cernavodă, semnat în prezenţa premierului interimar Nicolae Ciucă

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, au semnat, miercuri, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului interimar Nicolae Ciucă, Acordul interguvernamental România - SUA privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din ţara noastră.

Acordul a fost parafat cu prilejul vizitei efectuate în SUA, la începutul lunii octombrie, de ministrul Popescu.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, documentul a fost semnat în cadrul unei întrevederi pe care prim-ministrul interimar Nicolae Ciucă a avut-o, alături de vicepremierul Raluca Turcan şi ministrul Popescu, cu ambasadorul Zuckerman, preşedintele Băncii de Import-Export a SUA, Kimberly Reed, şi adjunctul asistentului secretarului pentru politică energetică nucleară şi cooperare internaţională din cadrul Departamentul american al Energiei, Aleshia Duncan.

,,Discuţiile de la Palatul Victoria s-au focalizat asupra cooperării bilaterale subsumate Parteneriatului Strategic România - SUA, în domeniul politic, militar, energetic şi economic, în special cu referire la implicarea americană în proiecte strategice de interes major pentru România, inclusiv cele promovate în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări (I3M)", se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Prim-ministrul interimar a subliniat numeroasele evoluţii pozitive înregistrate şi în acest an în cooperarea bilaterală româno-americană, arătând că dezvoltarea şi aprofundarea tuturor dimensiunilor acestei colaborări reprezintă obiective asumate la cel mai înalt nivel.

Ciucă a reafirmat sprijinul preşedintelui şi Guvernului faţă de Iniţiativa celor Trei Mări, evidenţiind că "implementarea proiectelor prioritare de interconectare ale I3M, cu implicare şi sprijin american, poate furniza un sprijin important pentru redresarea economică post-pandemie şi consolidarea rezilienţei unor domenii importante pentru securitatea ţării".

,,În acelaşi timp, o prezenţă economică solidă a SUA în România poate reprezenta şi un puternic semnal de încurajare şi stimulare şi a altor investitori străini, interesaţi de oportunităţile de afaceri din ţara noastră", se menţionează în comunicatul Guvernului.

Şeful interimar al Executivului a subliniat importanţa realizării prioritare a proiectului feroviar Constanţa - Gdansk (Rail2Sea), proiect transnaţional cu impact strategic asupra dezvoltării economice, dar şi cu implicaţii asupra asigurării mobilităţii militare între nordul şi sudul Flancului Estic al NATO.

Prim-ministrul Ciucă s-a referit şi la necesitatea implementării proiectului rutier Via Carpatia.

Conform comunicatului, partea americană şi-a reafirmat angajamentul faţă de Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, inclusiv în ceea ce priveşte rolul Băncii de Import-Export a SUA în sprijinirea exporturilor americane către România şi a realizării proiectelor legate de centrala nucleară de la Cernavodă.

Reprezentanta Departamentului Energiei a exprimat, în acest context, apreciere pentru parteneriatul îndelungat cu România în acest domeniu.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a relevat, la rândul său, caracterul special al relaţiei bilaterale dintre România şi SUA, precum şi rolul regional extrem de important al ţării noastre, se precizează în comunicat. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel