Acord nuclear. Iranul nu prelungește ultimatumul. Europa mai are trei săptămâni pentru a se decide

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Autorităţile iraniene au avertizat miercuri că termenul de 60 de zile acordat puterilor europene care au semnat acordul din iulie 2015 privind programul nuclear al Republicii Islamice nu va fi prelungit.

La expirarea acestui termen limită, la 8 iulie, Iranul va începe să îmbogăţească uraniul până la nivelurile care depăşesc limitele stabilite de Planul global de acţiune cuprinzător (JCPOA) negociat de Iran şi cele cinci ţări membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU - SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie - plus Germania. 

La 8 mai, în ziua în care se împlinise un an de când preşedintele american Donald Trump a retras SUA din acest acord, Teheranul a suspendat o primă serie de angajamente şi le-a dat celorlalte ţări semnatare ale pactului un termen limită de 60 de zile pentru a-şi pune în practică promisiunile de a proteja Iranul împotriva sancţiunilor Washingtonului. 

 

Iranul nu prelungește ultimatumul



'Termenul de două luni stabilit de Iran pentru ceilalţi semnatari ai JCPOA nu poate fi prelungit, iar a doua etapă va fi pusă în aplicare exact aşa cum a fost prevăzut', a declarat purtătorul de cuvânt al Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică, Behrouz Kamalvandi, citat de agenţia de presă Tasnim. 

Franţa, Marea Britanie şi Germania, cei trei semnatari europeni ai acordului, pregătesc o nouă iniţiativă diplomatică pentru a încerca să menţină textul negociat cu dificultate cu Teheranul, conform unor surse diplomatice. Dar şansele de succes ale 'troicăi' europene, aflată la originea lansării negocierilor cu Iranul din 2003, par a fi limitate. Discuţii sunt planificate cu Brian Hook, responsabil de dosarul nuclear iranian în cadrul Departamentului de Stat al SUA, la 27 iunie la Paris. Miniştrii de externe ai celor trei ţări europene ar putea, de asemenea, să meargă la Teheran, chiar dacă această variantă este în prezent doar o opţiune. 

Iranul a anunţat luni că va depăşi în zece zile plafonul de 300 kg de uraniu cu un grad scăzut de îmbogăţire pe care poate să-l stocheze în baza acordului din 2015. 

La Washington, un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe a denunţat un 'şantaj nuclear', iar Statele Unite au anunţat desfăşurarea a 1.000 de militari suplimentar în Golf, unde tensiunile au escaladat în urma atacurilor asupra unor petroliere la mijlocul lunii mai şi la 13 iunie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel