Acord Brexit, pe linie dreaptă. Perioada de tranziție s-ar putea extinde

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Negociatorul-şef al UE pe problema Brexit Michel Barnier
Negociatorul-şef al UE pe problema Brexit Michel Barnier

Miniştrii afacerilor europene ai Celor 27 au dat undă verde, luni, proiectului de acord cu privire la Brexit, a declarat, la finalul reuniunii de la Bruxelles, ministrul austriac Gernot Bluemel, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE.

'Prima etapă dificilă a fost depăşită. Am reuşit să menţinem unitatea', a declarat Bluemel cu privire la acord, într-o conferinţă de presă.

'Sunt satisfăcut că miniştrii susţin astăzi întregul pachet', a afirmat şi negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu şase zile înaintea summitului extraordinar al şefilor de stat şi de guvern ce va avea loc duminică, la Bruxelles.

Şefa guvernul de la Londra, Theresa May, confruntată în ţara sa cu o opoziţie aprinsă faţă de acest acord, se va afla şi ea la summit.

Potrivit europenilor, posibilitatea de extindere a perioadei de tranziţie post-Brexit se numără printre puţine puncte încă deschise discuţiilor cu privire la termenii divorţului.

'Cred că în timpul acestei săptămâni vom face o propunere definitivă pentru o dată. Această decizie va fi luată de comun acord între Marea Britanie şi Cei 27', a declarat Barnier.

Perioada de tranziţie este prevăzută până la sfârşitul lui 2020 în acordul provizoriu de retragere, dar, potrivit unei surse europene, negociatorul-şef al UE ar fi propus prelungirea ei cu doi ani.

'În mod evident, dacă prelungim (...) va trebui găsit un acord pe planul contribuţiei financiare' a Marii Britanii, a subliniat Michel Barnier.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel