Acord asupra Nagorno-Karabah: Turcia salută 'cuceririle importante' ale Azerbaidjanului

Turcia a salutat marţi "cuceririle importante" ale Azerbaidjanului în faţa Armeniei în Nagorno-Karabah, la o zi după semnarea unui acord pentru încetarea ostilităţilor mediat de Rusia, informează AFP.

,,Azerbaidjanul a înregistrat cuceriri importante pe teren şi la masa negocierilor. Îl felicit călduros pentru acest succes", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu, a cărui ţară s-a plasat de partea Azerbaidjanului în acest conflict, potrivit Agerpres.

Azerbaidjanul şi Armenia au semnat sub egida Rusiei un acord pentru încetarea ostilităţilor în conflictul din Nagorno-Karabah care consacră victoriile militare azere după şase săptămâni de lupte sângeroase, scrie AFP.

Citeşte şi: Frontul din Karabah. Rusia desfășoară forțe de menținere a păcii în Nagorno-Karabah

Acordul, intrat în vigoare luni la orele 21:00 GMT, a fost semnat de preşedintele azer Ilham Aliev şi premierul armean Nikol Paşinian, precum şi de preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit acestuia din urmă, beligeranţii îşi păstrează poziţiile pe care le ocupă în prezent, consacrând astfel cuceri importante de teritorii de către Azerbaidjan, notează France Presse.

Premierul armean a postat pe Facebook că semnarea acordului a fost "incredibil de dureroasă", dar că decizia se impunea "după o analiză în profunzime a situaţiei militare".

Nagorno-Karabah, teritoriu azer populat majoritar de armeni, şi-a autoproclamat independenţa faţă de Azerbaidjan, intrând în anii 1990 într-un conflict armat care s-a soldat cu circa 30.000 de morţi. La sfârşitul lui septembrie au reizbucnit confruntările între separatiştii armeni şi armata azeră, cele mai sângeroase din ultimii 30 de ani.

Turcia, care susţine Azerbaidjanul, a fost acuzată că a trimis combatanţi sirieni în Nagorno-Karabah, pentru a sprijini forţele azere, acuzaţie pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a respins-o. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel