Achiziție importantă de rachete Patriot: Mai multe state europene, printre care și România, vor primi 1.000 de rachete performante GEM-T pentru sistemul antiaerian

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Rachetă GEM-T, utilizată de sistemul Patriot
Rachetă GEM-T, utilizată de sistemul Patriot

Mai multe state europene din NATO, printre care și România, au convenit să achiziționeze 1.000 de rachete pentru sistemul de apărare aeriană Patriot.

Update: Ministerul Apărării Naționale salută semnarea de către Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency / NSPA) a contractului de achiziționare în comun, a până la 1.000 de rachete PAC-2 GEM-T pentru sistemele de rachete sol-aer PATRIOT aflate în dotarea Germaniei, Ţărilor de Jos, României şi Spaniei.

În acest sens, NSPA a atribuit un contract către Compania COMLOG / Germania, pentru fabricarea rachetelor în Europa, care vor fi omologate printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) de către Guvernul Statelor Unite ale Americii.

În cadrul acestei achiziții multinaționale consolidate, care utilizează principiile Inițiativei Europene de Apărare Aeriană ESSI (European Sky Shield Initiative), România va achiziționa un număr de 200 de rachete PAC-2 GEM-T.

Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a obținut aprobarea Parlamentului României pentru participarea la acest program comun de achiziții, costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete destinat completării stocurilor de luptă ale armatei noastre fiind de 1,09 mld EUR, fără TVA, în care sunt incluse piese de schimb, servicii conexe și costuri FMS.

Pe 3 ianuarie, NATO a anunțat că unitatea sa de achiziții sprijină un grup de țări membre, printre care Germania, Țările de Jos, România și Spania, care au încheiat un contract de cumpărare pentru până la 1.000 de rachete pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot, notează Reuters.

Agenția de achiziții de tehnologie militară din cadrul Alianței Nord Atlantice a atribuit un contract de producție și livrare către COMLOG, un joint venture între Raytheon și MBDA. De asemenea producția europeană a rachetelor va fi extinsă.

"Achiziția consolidată, multinațională, în spiritul Inițiativei European Sky Shield (ESSI) va oferi economii majore și va sprijini o capacitate de producție crescută pentru noile rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creștere", se arată în comunicatul NATO.

 

Sistemul de rachete Patriot - o umbrelă de securitate


Sistemul de apărare antiaeriană Patriot este un sistem mobil care conține rachete sol-aer și rachete antibalistice.

Sistemul poate doborî rachetele inamice înainte ca acestea să-și atingă țintele vizate. Bateriile de rachete Patriot pot doborî și aeronave de luptă.

Montat pe camioane, pentru a fi mutat rapid unde este nevoie, sistemul Patriot reprezintă o umbrelă de securitate, protejând civilii, trupele și infrastructura statelor aliate.

Potrivit producătorului Raytheon, racheta de ghidare îmbunătățită, sau GEM-T, oferă o capacitate îmbunătățită împotriva rachetelor balistice tactice, rachete de croazieră sau avioane inamice, în completare cu racheta PAC-3.

Eficiența PAC-3 și GEM-T a fost dovedită în luptă în timpul operațiunii Iraqi Freedom. 

Armata americană a desfășurat baterii Patriot în numeroase conflicte în ultimii 30 de ani. Anul trecut, administrația americană a trimis Ucrainei cel mai avansat sistem de apărare Patriot, răspunzând cererii urgente a Kievului de a ajuta la apărarea împotriva atacurilor rusești cu rachete și drone.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel