”Aceasta e o dovadă suficientă?” Israelienii expun facilitățile care se află sub spitalul Al-Shifa. Directorul spitalului, interogat de Shin Bet

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine din interiorul unui tunel subteran din Gaza, realizată în 2014. Sursa foto: REUTERS.
Imagine din interiorul unui tunel subteran din Gaza, realizată în 2014. Sursa foto: REUTERS.

Tunelul fortificat de sub spitalul al-Shifa din Fâșia Gaza a fost prezentat miercuri într-un nou videoclip de către armata israeliană.

Filmările prezintă diverse facilități aflate sub spitalul Al-Shifa, printre care o baie, o bucătărie, paturi și o cameră cu aer condiționat, care, conform militarilor, ar fi servit drept post de comandă pentru teroriștii Hamas. De la începutul operațiunii, statul Israel a afirmat că teroriștii palestinieni folosesc cel mai mare spital din Gaza pentru a-și acoperi activitățile militare.

Soldații israelieni au anunțat săptămâna trecută descoperirea unui tunel la spitalul al-Shifa, iar pasajul subteran se încheia la o ușă blindată după aproximativ 55 de metri, conform informațiilor de la site-ul The Times of Israel. Imaginile prezentate acum, potrivit militarilor, arată ce au găsit după ce au pătruns în interior.

Colonelul Elad Tsuri, comandantul brigăzii blindate israeliene care a găsit tunelul, afirmă într-un videoclip: "Așa supraviețuiesc, pentru că folosesc spitalul ca scut uman pentru a-i proteja." El adaugă: "Și pot rămâne aici mult timp. Înăuntru există o cameră cu aer condiționat."

Israelul l-a reținut pe directorul spitalului Al-Shifa. Acesta este interogat de Shin Bet

 

Într-o dezvoltare ulterioară, armata israeliană a confirmat că l-a reținut pe directorul Spitalului al-Shifa, Muhammad Abu Salmiya, și l-a interogat cu privire la activitățile Hamas din complex. Abu Salmiya a negat toate acuzațiile, afirmând că nu se întâmplă așa ceva. Conform locotenent-colonelului israelian Peter Lerner, Israelul caută să afle exact cât știe directorul despre activitățile teroriste.

Informațiile despre reținere au fost confirmate oficial de Israel, iar decizia arestării lui Abu Salmiya a fost luată în cadrul anchetei privind legăturile spitalului cu terorismul. Israelul susține că Hamas a folosit resursele spitalului, inclusiv electricitatea, pentru a consolida tunelurile construite sub spital. De asemenea, se afirmă că Hamas a depozitat echipamente militare în și în jurul spitalului.

CNN raportează că, pe lângă director, Israelul a reținut și câțiva dintre medicii de bază ai spitalului.

 

Imaginile, greu de contrazis

 

Conform colonelului Tsuri, aripa tunelului care duce din spital în oraș este blocată. "Știau că venim aici," spune el despre Hamas.

Armata israeliană susține că tunelul din videoclip se află sub clădirea denumită "Qatar" a spitalului. Partea menționată a complexului medical a fost inaugurată în 2014, iar unele dintre buncărele subterane de sub spital au fost construite în anii 1980, când Fâșia Gaza era sub control israelian.

De asemenea, armata israeliană a prezentat imagini cu arme descărcate, grenade și explozibili pe care susține că le-a găsit în spital și în mașini din vecinătate în ultimele zile. Descoperirea armelor și tunelurilor în zona spitalului a fost anunțată de soldații israelieni la mijlocul săptămânii trecute, odată cu începerea operațiunii în spitalul al-Shifa.

Israelul a făcut publice și videoclipuri de pe camerele de securitate ale spitalului, care arată unii dintre ostaticii răpiți de teroriștii Hamas. Anterior, Hamas a negat folosirea unității medicale în scopuri militare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel