Accidentul aviatic de la Karachi, cauzat de ''neglijenţa'' piloţilor şi a controlorilor de trafic aerian

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursă foto: HHH Aviation, captură YouTube reconstiturea prăbușirii Airbus A320
Sursă foto: HHH Aviation, captură YouTube reconstiturea prăbușirii Airbus A320

Prăbuşirea unui Airbus A320 al companiei Pakistan International Airlines (PIA) la Karachi, accident care a avut loc pe 22 mai şi care s-a soldat cu 97 de morţi, a fost cauzată de "neglijenţa" piloţilor, victimele unui "exces de încredere", şi a controlorilor de trafic aerian, a declarat miercuri ministrul pakistanez al aviaţiei, informează AFP.

"A existat neglijenţă de ambele părţi", a declarat Ghulam Sarwar Khan, care a prezentat în faţa parlamentului un prim raport asupra accidentului. "Pilotul a ignorat instrucţiunile controlorilor de trafic aerian, care la rândul lor nu au raportat stricăciunile" pe care o primă tentativă de aterizare le-a cauzat avionului, a explicat ministrul.

În timpul întregii faze de aterizare, "pilotul şi copilotul nu erau concentraţi şi pe parcursul întregii conversaţii ei au vorbit despre coronavirus. Virusul era în mintea lor, familia lor era afectată şi ei discutau despre asta", a relatat Khan, bazându-se pe înregistrările de pe cutiile negre ale avionului realizate în Franţa. "Când (pilotul) a atins punctul de aterizare, turnul de control i-a spus 'sunteţi prea sus, trebuie să coborâţi'. El a ascultat rapid apelul şi a zis: 'mă voi descurca'. Apoi el a reînceput să vorbească despre coronavirus", a precizat ministrul, subliniind "excesul de încredere" al piloţilor şi "lipsa lor de concentrare".

Avionul, cu trenul de aterizare retras, a încercat atunci o primă aterizare, motoarele lui atingând solul de trei ori, înainte de a decola din nou pentru o a doua tentativă de aterizare eşuată, potrivit lui Ghulam Sarwar Khan, transmite Agerpres. Turnul de control "ar fi trebuit să-i informeze (pe piloţi) atunci când a văzut avionul aterizând pe motoarele sale şi a remarcat incendiul la motoare, însă nu a făcut-o", şi-a exprimat regretul ministrul. În final, avionul s-a prăbuşit peste o zonă rezidenţială, ucigând 97 dintre cei 99 de persoane aflate la bord, printre care 8 membri ai echipajului.

Pe o înregistrare autentificată la scurt timp după accident de un purtător de cuvânt al PIA s-a putut auzi un apel de urgenţă al pilotului către turnul de control, în care el spunea: "Am pierdut motoarele".

A320 al Pakistan International Airlines asigura un zbor între Lahore şi Karachi. Acesta s-a zdrobit de niște clădiri rezidențiale la foarte mică distanţă de pista de aterizare.

Citește și: Un avion A-320 s-a prăbușit peste blocuri în Pakistan

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel