Tancul Abrams este în Ucraina. Zelenski: Primele tancuri americane sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un grup de tancuri M1 Abrams se află într-o zonă de așteptare după ce au fost descărcate de pe nava cargo "Resolve" în portul Anvers, la 24 aprilie 2023. Sursa Foto: U.S. Army.
Un grup de tancuri M1 Abrams se află într-o zonă de așteptare după ce au fost descărcate de pe nava cargo "Resolve" în portul Anvers, la 24 aprilie 2023. Sursa Foto: U.S. Army.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că primele tancuri americane Abrams au sosit în Ucraina și sunt pregătite pentru a fi desfășurate pe front.

Surse din Ministerul Apărării al SUA au relatat că primele tancuri americane Abrams au fost deja livrate în Ucraina, informație confirmată chiar de către președintele Zelenski.

Livrarea primelor Abrams se face cu câteva luni mai devreme decât estimările inițiale, explică New York Times.

Publicația americană citează doi oficiali de la Pentagon, care confirmă că multe tancuri M1 Abrams vor fi trimise în lunile următoare, menționând că tancurile trimise sâmbătă în Ucraina au fost primele dintre cele 31 pe care administrația Biden a promis să le transfere Kievului.

Deși oficialii nu au precizat cu exactitate câte tancuri au fost livrate până acum, Politico dezvăluia că în prima tranșă vor fi trimise până în 10 tancuri - practic două plutoane de tancuri, potrivit concepției NATO. Analiza Politico se baza pe o declarație a unui oficial de la Pentagon, potrivit căruia 10 tancuri Abrams se aflau deja în Germania pentru ultimele recondiționări.

M1 Abrams va spori arsenalul de tancuri de care dispune Ucraina pentru a avansa și, eventual, a elibera teritoriul ținut de Rusia în regiunile de est și de sud ale Ucrainei.

Totuși, utilizarea tancurilor rămâne o necunoscută, având în vedere lecțiile trase de ucraineni, în special, în primele două săptămâni de contraofensivă, atunci când au pierdut un număr important de blindate occidentale (unele surse sunt de părere că aproximativ 20% din tehnica de luptă a fost - total sau parțial - distrusă).

Schimbarea de tactică a fost recunoscută și de către șeful informațiilor militare ucrainene (GUR/HUR) Kirillo Budanov.

Dacă pur și simplu vor trimiși în primele linii pentru a încerca să treacă prin apărarea rusă, spunea generalul Kirillo Budanov săptămâna trecută într-un interviu, atunci „nu vor trăi foarte mult pe câmpul de luptă. Ele trebuie folosite în aceste operațiuni inovatoare, dar foarte bine pregătite”.

Decizia americană de a dona tancurile Abrams a deblocat acordul Germaniei pentru transferul câtorva zeci de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, pas pe care Berlinul nu a fost dispus să îl facă fără un angajament similar din partea Statelor Unite. Marea Britanie a livrat cel puțin 14 dintre tancurile sale Challenger 2, în primăvară.

Ucraina a declarat că are nevoie de cel puțin 300 de tancuri occidentale pentru contraofensivă, dar până acum a primit doar aproximativ jumătate din acest număr.

Citește și: Ucraina primește tancuri Abrams, dar versiunea veche M1A1 fără kit-ul de blindaj cu plăci de uraniu sărăcit al M1A2. Motivul neoficial al deciziei SUA

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel