”A salvat sute de mii de vieți”. Moscova susține că URSS a fost obligată să încheie pactul de neagresiune cu Germania nazistă

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ministerul rus de Externe susține că, pentru URSS, semnarea tratatului de neagresiune cu Germania, încheiat în 1939 în ajunul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, a fost un „pas forțat”, transmite paginaderusia.

Pe pagina sa oficială de pe VKontakte, MAE rus afirmă că Pactul Molotov-Ribbentrop „a permis Uniunii Sovietice să întârzie începerea războiului cu Germania cu aproape doi ani” și să intre în el „de pe linii strategice mai avantajoase”. Totodată, URSS ar fi împiedicat astfel sosirea ”mașiniii naziste de teroare”, fiind în acest fel ”salvate sute de mii de vieți”, a spus Ministerul de Externe.

MAE a menționat că Uniunea Sovietică a semnat acordul cu Germania nazistă după ce nu a reușit să semneze acorduri de asistență reciprocă cu Anglia și Franța.

Utilizatorii de social media critică Ministerul rus de Externe din cauza acestei declarații. Unii au indicat asupra consecințelor imediate ale pactului: în teritoriile ocupate ca urmare a semnării cu Berlinul a protocoalelor secrete, în locul terorii naziste s-a instaurat cea comunistă: de exemplu, zeci de mii de oameni au fost deportați din țările baltice înainte de război, alții au amintit de asasinatele în masă de la Katyn (Polonia).

Teza „nevoii” semnarii pactului, care chipurile ar fi amânat războiul și a oferit Armatei Roșii timp și poziții avantajoase din punct de vedere strategic, este de asemenea extrem de îndoielnică. În primul rând, nu există documente care să ateste planurile Germaniei de a ataca URSS în 1939 sau în 1940. În al doilea rând, mutarea frontierei URSS spre vest nu a ajutat Moscova în 1941 – teritoriile pe care le-a primit în baza pactului au fost pierdute chiar din primele săptămâni ale războiului. În plus, încrederea conducerii sovietice că Germania va respecta pactul de neagresiune și teama de a-l provoca pe Hitler nu au permis la timp mobilizarea și concentrarea trupelor din provinciile interne. Aceasta a fost una dintre cauzele dezastrului armatei roșii din 1941.

Vezi și: Pactul Ribbentrop-Molotov. Rusia a publicat protocolul secret. Controverse la Moscova

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel