A murit generalul (rtr.) Ion Dobran, erou și as al aviației militare române: 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Generalul Ion Dobran
Generalul Ion Dobran

Generalul-locotenent în retragere Ion Dobran, erou al României în cel de-al Doilea Război Mondial, a murit azi, 24.09.2021, la venerabila vârstă de 102 ani.

Aviația română și Armata este în doliu după c generalul  (rtr.) Ion Dobran a trecut pragul acestei lumi.

 

Generalul Ion Dobran

 

Veteran aviator, erou al celui de-al Doilea Război Mondial, generalul - maior Ion Dobran - era singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare - a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Potrivit datelor MApN, absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

 

Ministrul Ciucă deplânge moartea eroului Ion Dobran

 

Este zi de doliu pentru aviaţia militară! Generalul-locotenent (rtr.) Ion Dobran ne-a părăsit astăzi şi s-a înălţat către Escadrila din Ceruri", a scris ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

"Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general-locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii. Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte. Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945. Dumnezeu să îl ierte şi să îl odihnească!", a conchis ministrul Apărării. 

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel