A murit generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas, veteran de război

Tudor Curtifan / 17 ian 2020 / 12:10

A murit generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și cetățean de onoare al Municipiului Târgu Jiu. 

Constantin Ispas a trecut pragul acestei lumi la vârsta de 94 de ani.

 

Cine a fost generalul-locotenent Constantin Ispas, veteran și erou de război

 

Potrivit MApN, generalul Constantin Ispas s-a născut în satul Turcinești, jud. Gorj, pe data de 23 august 1925, într-o familie cu 5 copii. După absolvirea cursurilor școlii primare a fost încadrat copil de trupă la Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, cunoscând astfel, de la o vârstă fragedă, viața grea și aspră din timpul războiului. În paralel cu școala generală a reușit să urmeze și cursurile Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, București. A participat la cel de-al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1944, cu Regimentul de Gardă 6 „Mihai Viteazul” - Compania de Cercetare, în campania din Rusia.

A fost grav rănit și lăsat, astfel, la vatră. După război și-a completat stagiul militar la Regimentul 5 Artilerie Grea Brașov, apoi a urmat cursurile Școlii Militare de Subofițeri Breaza, obținând gradul de sergent major. A ocupat mai multe funcții în cadrul armatei, perfecționându-se continuu. Astfel, în anul 1956 a absolvit Academia Militară- Facultatea de Arme Întrunite, iar în anul 1971 a absolvit cursul post academic superior de cibernetică și cursul postuniversitar de management consulting. A ocupat funcții importante în toată cariera militară, printre care MApN amintește funcțiile de cadru didactic din cadrul Facultatății de Arme Întrunite - Academia Militară, șef sisteme informatice la Marele Stat Major, iar spre finalul carierei, comandant al Centrului Militar Gorj.

După trecerea în rezervă a fost, pentru o perioadă de 3 ani, primar al comunei Turcinești, iar din 1990 președinte al Filialei Gorj a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Condoleanțe familiei, Dumnezeu să-l ierte!

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy