Număr record de candidaţi la alegerile prezidenţiale din Georgia

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Comisia Electorală Centrală din Georgia (CEC) a anunțat pe 23 septembrie că a înregistrat 25 de candidați pentru viitoarele alegeri prezidențiale care vor avea loc pe 28 octombrie.

Acesta este cel mai mare număr de candidați după ce Georgia a avut primele sale alegeri prezidențiale libere în 1991; șase alegeri prezidențiale au avut loc de atunci, iar cel mai mare număr de candidați au fost înregistrat în sondajele din 2013 – 23 de persoane fiind înscrie în cursa electorală, potrivit Civil Georgia.

Potrivit CEC, din cei 25 de înscrişi, 19 candidați  au fost nominalizați de partide politice, iar restul de șase au fost numiți de grupuri de inițiativă.

Printre candidații înregistrați se numără: Davit Bakradze de la Partidul European din Georgia, fostul ministru de externe Grigol Vashadze, dar şi liderul Partidului Muncii, Shalva Natelashvili.

Important de precizat că actualul președinte al Georgiei, Ghiorghi Margvelașvili, nu va candida la alegeri din 28 octombrie.

Inițial, 46 de candidați au solicitat înregistrarea în cursa electorală pentru prezidențiale, dar, potrivit purtătorului de cuvânt al CEC Ana Mikeladze, 21  au fost respinse  pe baza "diverselor temeiuri juridice".

Mikeladze a precizat că 19 grupuri de inițiativă nu au trimis semnăturile alegătorilor la administrația electorală, un grup de inițiativă nu a reușit să corecteze o eroare în cererea adresată Comisia Electorală și un partid politic nu a fost înregistrat în evidențele Ministerului de Justiție al Georgiei.

Potrivit codului electoral, un candidat înregistrat are dreptul de a cere CEC să se retragă din cursă electorală înainte de 17 octombrie; dacă un candidat decide să se retragă după termenul limită, numele său va apărea încă inclus în buletinele de vot în ziua alegerilor.

Alegerile vor avea loc pe 28 octombrie. Aceasta va fi ultima dată când șeful statului va fi ales prin vot direct. Potrivit noii constituții, care va intra în vigoare după inaugurarea noului președinte, șefii de stat  vor fi aleși  de un colegiu electoral de 300 de membri pentru un mandat de cinci ani începând din 2024.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel