Mai mulţi militari ucraineni urmează cursuri pentru operarea obuzierelor Zuzana 2, iar negocierile privind achiziția sunt în curs

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai mulţi militari ai forţelor armate ucrainene urmează în acest moment cursuri de pregătire pentru operarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2 de 155 mm - unul dintre cele mai moderne sisteme de artilerie  pe care industria slovacă de apărare îl produce în acest moment - în ciuda faptului că nu a fost încă încheiat un acord privind vânzarea acestuia către Ucraina.

Potrivit cotidianului ucrainean European Truth, informația a fost confirmată de ministrul slovac al Apărării, Yaroslav Nagy, într-un interviu acordat publicaţiei slovace Aktuality .

„Pot să confirm că pregătirea ucrainenilor pentru operarea acestei tehnici este deja în curs, așa că există un interes serios și foarte intens”, a spus Nagy, cu referire la cursurile de pregătire pe care mai mulţi militari ucraineni le urmează în acest timp pentru operarea obuzierului autopropulsat Zuzana 2.

Ministrul slovac al Apărării nu a făcut precizări cu referire la un contract încheia între Slovacia şi Ucraina pentru livrarea unor obuziere Zuzana 2. Încă nu se știe când ar putea fi încheiat un astfel de contract în cele din urmă și la ce preț vor cumpăra ucraineni aceste obuziere.

După cum precizează analiştii militari ucraineni ai Defense Express, chiar dacă părțile ajung să semneze un contract, livrarea acestor obuziere ar putea dura săptămâni sau chiar luni, deoarece industria de apărare a Slovaciei tocmai a început producția în serie a Zuzana 2. Acest aspect este confirmat şi de ministrul slovac al apărării în interviul acordat publicaţiei slovace Aktuality.

Potrivit ministrului slovac, ucrainenii ar trebui să primească cel puțin opt obuziere autopropulsat Zuzana 2.

În ultimii patru ani, armata slovacă a comandat 25 de obuziere Zuzana 2 pentru care a plătit deja 172 de milioane de euro, adică aproximativ 7 milioane de euro bucata.

Obuzierul pe roți Zuzana 2 reprezintă o variantă modernizată a foarte popularului M77 Dana, care se mai află încă în exploatarea unor armate europene. Armamentul principal al Zuzana 2 este tunul cu calibrul de 155 mm, a cărui rază de acțiune este de 33 km atunci când folosește muniție obișnuită sau de peste 40 km când sunt utilizate proiectile cu autopropulsie suplimentară.

Yaroslav Nagy a ţinut să precizeze că în această etapă a conflictului, Forţele Armate Ucrainene sunt interesate să primească de la statele occidentale sisteme de artilerie, sisteme de apărare aeriană și rachete ghidate antitanc.

Nagy spune că artileria reprezintă în acest moment un element cheie pentru militarii ucrainenii care luptă să respingă invazia rusă. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel