Zolfaghar-1401. Iranul efectuează exerciții militare majore în apropiere de Strâmtoarea Ormuz

Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power
Foto ilustrativ: 16 rachete balistice și 5 drone kamikaze distrugând un „complex nuclear israelian”, o machetă construită de iranieni, în timpul unor exerciții militare. Sursă: Captură YouTube @IRAN Military Power

Exercițiile militare iraniene, spune presa de stat, au fost efectuate pentru a pregăti un răspuns la „orice invazie”.

Exercițiile iranienilor vin în contextul în care pe măsură ce tensiunile dintre Teheran și Occident sunt în creștere.

Iranul a organizat vineri exerciții militare majore în Golf, a informat presa de stat. Exercițiile, care au inclus forțe navale, aeriene și terestre, s-au desfășurat în strâmtoarea Ormuz - o cale navigabilă cheie prin care trece 25-30% din petrolul mondial și aproximativ o treime din gazul natural lichefiat global, artată Reuters și DW.

Amiralul Habibollah Sayyari a declarat agenției oficiale de presă IRNA că exercițiile, cu numele de cod Zolfaghar-1401, au implicat și submarine și drone și s-au concentrat pe „operațiuni de culegere de informații împotriva forțelor inamice, precum și operaţiuni de recunoaştere”.

Armata iraniană organizează în mod regulat exerciții în strâmtoarea, care se află între Golful Persic și Golful Oman, parțial pentru a descuraja orice prezență navală a SUA și a Vestului acolo. Confruntări tensionate au izbucnit în trecut între armatele occidentale și companiile de transport maritim și navele iraniene din cauza livrărilor de petrol și a sancțiunilor.

Sayyari a declarat pentru televiziunea de stat că forțele străine trebuie să părăsească zona „pentru ca țările regionale să poată oferi stabilitate și pace în vecinătatea lor”. 

Reportajul televiziunii de stat a mai spus că exercițiile au fost menite să descurajeze „orice posibilă invazie”.

Legăturile dintre Iran și Occident s-au răcit și mai mult de la mijlocul lunii septembrie, după moartea unei femei kurde aflate în custodia poliției a stârnit proteste la nivel național împotriva regimului de la Teheran, în special în ceea ce privește drepturile femeilor. Națiunile occidentale și organismele globale au condamnat represiunea violentă de către Iran a protestelor. Represia a făcut sute de protestatari morți în confruntări cu serviciile de securitate și mai mulți au  fost arestați și condamnați la moarte .

La manevre au participat submarine şi drone "care au efectuat operaţiuni de strângere de informaţii împotriva unor forţe de atac, precum şi operaţiuni de recunoaştere", a declarat amiralul Habibollah Sayyari agenţiei de presă oficiale IRNA, relatează și Agerpres.



DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel