Ziua 9 a agresiunii militare | Ocupantul rus suferă pierderi semnificative: 251 de tancuri şi 939 de vehicule de luptă au fost distruse

Cătălin Costea  |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit serviciului de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, pierderile totale în luptă ale trupelor ruse din 24.02 până în 04.03 se situează în jurul următoarelor cifre aproximative: 9.166 de persoane, 251 de tancuri, 939 de vehicule de luptă, 105 sisteme de artilerie, 33 de avioane, 37 de elicoptere, 404 autovehicule, 2 vedete de patrulare și 3 UAV-uri de nivel tactic-operațiv.

Situația din teren

În cursul zilei de 3 martie, situația din teren se caracterizează prin lupte intense pe toate direcțiile, atât aeriene, cât și terestre. Conducerea trupelor ucrainene a evitat să mai furnizeze informații detaliate pe fiecare direcție de operații, punând accentul situațiile relevante din câteva localități.

În prezent, la nivelul conducerii militare ucrainene se estimează că din cele 117 grupării de luptă de nivel batalion constituite și echipate pentru invadarea Ucrainei, doar 6 au mai rămas în afara Ucrainei, iar starea morală și psihologică a forțelor ruse este la un nivel scăzut.

 

S-a semnalat că trupe izolate ruse își ascund tehnica militară printre casele localnicilor

 

În direcția Brovary (regiunea Kiev), luptătorii ucraineni au respins un atac cu blindate și au distrus 2 tancuri și 4 vehicule de luptă pentru infanterie ruse.

De asemenea, se precizează că ieri apărarea antiaeriană ucraineană a doborât trei avioane de luptă rusești.

"Astăzi, apărarea antiaeriană a distrus încă trei avioane ale ocupanților ruși. Su-30SM, Su-34 și Su-25 ale ocupanților ruși sunt acum marcate cu roșu. Pierderile în legătură cu elicopterele inamice sunt clarificate", se precizează în comunicat.

Armata rusă a ocupat întreprinderea din localitatea Belovodskoe (regiunea Sumy) aducând în incinta facilității și în zona acesteia aproximativ 225 de unități de luptă, inclusiv echipament greu de artilerie.

“Ocupanții terorizează populația locală. Avioanele rusești bombardează zona”, a declarat șeful Consiliului Regional Sumi, Dmitri Jivițki. Potrivit acestuia, ocupanții își consolidează genistic poziția, au plasat lunetişti pe acoperiş și nu ezită să tragă în civili.

 

Situația privind centrala nucleară de la  Zaporojie

 

Centrala nucleară Zaporojie este sub controlul forțelor ruse, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei.

„Personalul operațional monitorizează starea unităților de putere și asigură funcționarea centralei în conformitate cu cerințele reglementărilor tehnologice pentru funcționare în siguranță”, a informat astăzi agenția pe site-ul său, după ce focurile armatei ruse au generat aseară un incendiu în incinta centralei. Potrivit agenției, până acum nu s-au înregistrat modificări ale nivelului de radiații, iar din cele șase unități de putere funcționează doar una (numărul 4) care produce în prezent 690 MW.

Nu există victime în rândul populaţiei civile locale ca urmare a bombardării centralei nucleare, după cum a informat primarul orașului Energodar, Dmytro Orlov. Acesta a precizat că astăzi nu există încălzire în oraș, sistemul de alimentare cu apă este parțial avariat, dar s-a refăcut alimentarea cu energie electrică. „Incendiul a fost stins de către personalul specializat al centralei nucleare”, a mai adăugat primarul din Energodar.

 

Rusia solicită sprijinul Crucii Roșii

 

Comisarul pentru Drepturile Omului în Rusia, Tatiana Moskalkova, a făcut apel la președintele Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) Peter Maurer și la șeful misiunii CICR în Ucraina, Florence Gillette, pentru asistență în găsirea și ajutarea prizonierilor ruși de război. Aceasta solicită „protejarea drepturilor militarilor ruși capturați în Ucraina. tratarea  lor conform dreptului internațional, inclusiv asigurarea dreptul la îngrijire medicală”.

 

Sancțiuni împotriva Rusiei

 

Președintele Camerei Americane de Comerț din Ucraina, Andy Gunder, a cerut tuturor companiilor americane și multinaționale să își închidă toate operațiunile în Rusia. „Companiile americane trebuie să înceteze să facă bani într-un stat paria care ucide femei și copii nevinovați și atacă o centrală nucleară în Europa secolului 21”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook vineri dimineață.

 

Reuniune de urgență a CS al ONU

 

Prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson i-a spus președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky că o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU va fi convocată în viitorul apropiat, din cauza situației din jurul centralei nucleare Zaporojie. Ambii lideri au convenit că Rusia ar trebui să oprească atacul asupra centralelor nucleare și să permită accesul nestingherit la serviciile de urgență. "Prim-ministrul a spus că acțiunile nesăbuite ale președintelui Putin ar putea amenința în mod direct securitatea întregii Europe. El a precizat că Regatul Unit va face tot posibilul pentru a se asigura că situația nu se înrăutățește", se arată în comunicat.

 

Întâlnire la nivel NATO

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va organiza astăzi o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO cu privire la situația din Ucraina, la sediul Alianței de la Bruxelles. „O ședință extraordinară a Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de externe va avea loc vineri, 4 martie, la sediul NATO. Întâlnirea va avea loc sub conducerea personală a secretarului general al NATO Jens Stoltenberg”, a spus alianța într-un comunicat. afirmație.

La întâlnire vor participa și miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei și Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell. Sunt așteptate declarațiile lui Stoltenberg și ale  secretarul de stat american Antony Blinken.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel