Zelenski: Rusia nu şi-a retras tehnica militară din apropierea frontierei cu Ucraina

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei s-au oprit, dar nimeni nu poate garata că Rusia nu va încerca o agresiuni militară la scară largă, deoarece armata rusă nu şi-a retras tehnica militară. 

Volodimir Zelenski a spus acest lucru în cadrul unei o întâlnire cu jurnaliștii, în timpul forumului „Ucraina 30: Securitate Națională”, când a fost întrebat despre posibilitatea unei invazii rusești la scară largă, potrivit unui corespondent al publicaţiei ucrainene Ukrinform.

Rusia nu şi-a retras echipamentul militar din apropierea frontierei cu Ucraina după ce a anunţat, luna trecută, retragerea trupelor sale din zonă, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

La 6 mai, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, a apreciat că prezenţa trupelor ruseşti la graniţa cu Ucraina rămâne semnificativă, conform evaluărilor SUA şi ale NATO. ”Prin urmare, NATO trebuie să rămână vigilentă şi să monitorizeze îndeaproape evoluţiile”, a subliniat Stoltenberg.

Ministerul rus al Apărării a anunţat pe 23 aprilie, după exerciţii militare desfăşurate în Crimeea anexată, că atunci începuse retragerea la bazele lor permanente a trupelor şi echipamentelor comasate la graniţa cu Ucraina şi în Crimeea într-o desfăşurare masivă de forţe care a provocat la Kiev şi în Occident temeri privind riscul unui conflict armat. Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, dădea data de 1 mai ca termen pentru încheierea retragerii.

Pe de altă parte, Zelenski a recunoscut că aşteaptă un ”semnal puternic” de la summitul NATO din luna iunie, organizat la Bruxelles.

Summitul din 14 iunie va fi prima reuniune a liderilor ţărilor NATO la care va participa şi preşedintele american Joe Biden. Precedentul summit al Alianţei Nord-Atlantice a avut loc în decembrie 2019, la Watford, în Marea Britanie, iar cea mai recentă reuniune NATO la nivel înalt de la Bruxelles s-a ţinut în iulie 2018.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel