Zelenski merge la Sofia. Vecinii bulgari pot oferi Ucrainei două lucruri importante: Arme și cooperare privind centralele nucleare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Volodimir Zelenski, Sursa foto: twitter, Володимир Зеленський
Volodimir Zelenski, Sursa foto: twitter, Володимир Зеленський

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se află în Bulgaria, unde negociază arme pentru Ucraina, scriel Politico în această dimineață, potrivit căruia premierul bulgar Nikolai Denkov a confirmat vestea despre vizita liderului ucrainean.

Discuțiile ar trebui să se concentreze pe furnizarea de arme Ucrainei și cooperarea în domeniul centralelor nucleare, scrie Politico. Potrivit publicației, programul vizitei președintelui ucrainean ar putea include și o întâlnire cu omologul său bulgar Rumen Radev, care este adesea descris drept pro-rus și care se opune înarmării Kievului.

În același timp, însă, Radev a condamnat invazia rusă a Ucrainei în mai 2022. „Condamnăm categoric agresiunea rusă în Ucraina. Perturbă ordinea internațională stabilită, arhitectura de securitate în Europa care a fost creată de zeci de ani”, declara președintele bulgar.

Bulgaria, care este membră a Uniunii Europene și, de asemenea, a Alianței Nord-Atlantice, exportă cantități de muniție în Ucraina încă de la începutul invaziei ruse din februarie, dar mai ales prin intermediari. ”Discuțiile se concentrează pe sprijinul și cooperarea în domeniul apărării. Prioritatea 1 este energia”, a declarat Zelenski, pe Twitter.

Vizita lui Zelensky se va concentra pe discuții despre armele în Ucraina și cooperarea în ceea ce privește aprovizionarea centralelor nucleare.

Noul ministru al Apărării Todor Tagarev a declarat în urmă cu câteva zile într-un interviu acordat televiziunii de stat BNT că Bulgaria va spori ajutorul militar acordat Ucrainei în acest an. El a adăugat că armele vor fi trimise după ce Sofia va finaliza o analiză a nevoilor armatei ucrainene, precum și ce asistență poate oferi armata bulgară.

Guvernul lui Nikolay Denkov, care conform Politico este puternic pro-ucrainean, a preluat mandatul la începutul lunii iunie după ce acordul privind crearea sa a fost anunțat după negocieri complexe între două grupuri pro-occidentale - coaliția din jurul fostului premier Boiko Borisov. Partidul GERB și blocul reformist din jurul partidului Continuăm să schimbăm un alt fost premier Kiril Petkova.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel