Zelenski este așteptat în România, conform unor surse

Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:

Volodimir Zelenski este așteptat în România, conform unor surse.

Volodimir Zelenski este așteptat în vizită în România pe 10 octombrie, conform Digi 24. Vizita sa nu a putut fi confirmată oficial în contextul în care situația de la graniță este imprevizibilă și nu se știe evoluția evenimentelor. Aceasta ar fi prima vizită a președintelui ucrainean în România de la începerea războiului.

 

Vezi și alte știri: Preşedinţii şi reprezentanţii la nivel înalt ai celor douăsprezece state participante la Iniţiativa celor Trei Mări (I3M) au adoptat, în cadrul summitului de la Bucureşti, o declaraţie comună în care reiterează condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei şi reafirmă importanţa platformei pentru consolidarea rezilienţei regiunii prin îmbunătăţirea conectivităţii


„Reafirmăm importanţa Iniţiativei pentru consolidarea rezilienţei regiunii prin îmbunătăţirea conectivităţii. După un an şi jumătate, de la începutul războiului brutal de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi de la tulburările geopolitice pe care acesta le-a generat, a fost dovedită validitatea conceptului I3M şi urgenţa punerii în aplicare a obiectivelor sale", se arată în declaraţia liderilor.

Aceştia reiterează condamnarea războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei.

„Ne reafirmăm sprijinul de neclintit pentru Ucraina, suveranitatea şi integritatea teritorială ale acesteia, în faţa consecinţelor devastatoare ale războiului Rusiei împotriva ţării şi a poporului său. Reiterăm faptul că Rusia trebuie să îşi retragă imediat şi necondiţionat toate forţele militare şi echipamentele din Ucraina. Ne menţinem angajamentul de a oferi sprijin continuu Ucrainei, atât timp cât va fi necesar. Subliniem faptul că toţi cei care au comis crime de război şi alte crime foarte grave, inclusiv crima de agresiune în Ucraina, vor fi traşi la răspundere. Ne angajăm să jucăm un rol-cheie în reconstrucţia Ucrainei, ţinând seama în mod corespunzător de toate eforturile depuse la nivelul UE şi la nivel internaţional", se menţionează în document.

Liderii participanţi la I3M recunosc eforturile depuse de Republica Moldova pentru a rezista presiunilor tot mai mari, într-o realitate geopolitică şi geoeconomică schimbată în mod dramatic, şi salută această ţară ca stat participant asociat la I3M, alături de Ucraina.

„Aşteptăm cu interes consolidarea şi diversificarea cooperării noastre în cadrul unor proiecte comune pentru a promova interconectarea strategică în regiunea I3M şi cu vecinii din Europa de Est, facilitând astfel integrarea acestora în UE. Salutăm, de asemenea, acordarea statutului de ţară candidată la UE Ucrainei şi Republicii Moldova. Recunoaştem angajamentul şi eforturile substanţiale ale Ucrainei şi Republicii Moldova de a îndeplini condiţiile necesare în procesul de aderare la UE şi încurajăm ambele ţări să continue pe calea reformelor, inclusiv pe baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia. Vom continua să sprijinim aceste ţări pe calea aderării lor la UE", se mai precizează în declaraţie.

Liderii recunosc potenţialul I3M de a completa politicile UE în ceea ce priveşte aducerea Balcanilor de Vest, a Ucrainei, a Republicii Moldova şi a Georgiei mai aproape de UE, pe baza meritelor şi a valorilor comune, inclusiv prin implicarea acestor ţări în implementarea proiectelor de infrastructură regională ale I3M, investind astfel în interconectivitate, în extinderea coridoarelor UE în domeniul energiei, al transporturilor, al tehnologiei digitale şi al telecomunicaţiilor şi în accelerarea tranziţiei verzi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel