Zelenski: Avem nevoie de ATACMS pentru a ataca aerodromurile din Crimeea, nu teritoriul Rusiei

S.I. Catalin |
Data publicării:

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune vor ajuta Ucraina să lovească bazele aeriene din Crimeea, ocupată temporar, de unde Rusia lansează rachete ghidate cu precizie. Zelenski a făcut aceste precizări într-un interviu acordat editorialistului David Ignatius de la Washington Post.

,,Când Rusia are rachete și noi nu avem, ei atacă cu rachete: totul - gaz, energie, școli, fabrici, clădiri civile. Când Rusia va ști că putem distruge aceste avioane, nu va mai ataca din Crimeea. Este ca și cu flota maritimă. I-am scos din apele noastre teritoriale. Acum îi vom scoate si de pe aeroporturile din Crimeea", a precizat președintele Ucrainei.

Zelenski și-a amintit că, în februarie, la Munchen, a prezentat o hartă a țintelor rusești pe care rachetele ATACMS le-ar putea lovi. 

 

Cum au reacționat Statele Unite la atacurile efectuate de Ucraina asupra rafinăriilor rusești

 

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că SUA nu au fost în favoarea efectuării de către Ucraina a unor atacuri cu drone asupra rafinăriilor de petrol din Rusia, dar, din moment ce Ucraina folosește propriile drone, nimeni nu îi poate interzice să atace rafinăriile rusești.

Zelenski a fost întrebat de Washington Post despre reacția SUA la atacurile cu drone ucrainene asupra rafinăriilor de petrol rusești.

,,Ne-am folosit dronele noastre. Nimeni nu ne poate spune că nu avem voie. Dacă nu există o apărare aeriană care să ne protejeze sistemul energetic, iar rușii îl atacă, întrebarea mea este: de ce nu le putem răspunde? Societatea lor trebuie să învețe să trăiască fără benzină, fără motorină, fără electricitate. Asa este corect", a insistat Zelenski.

În articol se menționează că Washingtonul nu poate limita desfășurarea de către Ucraina a propriilor arme sau descuraja atacuri similare asupra instalațiilor energetice din Rusia.

Washington Post a notat că Zelenski consideră că nu are altă opțiune decât să lanseze un atac asupra sistemului energetic rusesc ca răspuns, în speranța de a crea un sistem de descurajare.

 

Ajutorul militar american pentru Ucraina, blocat în Congres SUA

 

Președintele Ucrainei, a îndemnat din nou Congresul SUA să aprobe cât mai curând posibil o finanțare suplimentară pentru ajutorul militar acordat Kievului, explicând că de aceasta depind capacitățile Ucrainei în zona de luptă.

Zelenski a declarat că, atâta timp cât Ucraina nu are certitudinea că se poate baza pe un sprijin constant din partea SUA, "vom rămâne acolo unde suntem acum, în Est". Acesta a adăugat că Forțele Armate ale Ucrainei sunt capabile să desfășoare operațiuni ofensive limitate, dar "pentru a-i împinge [pe ruși - n.r.] afară, avem nevoie de mai multe arme".

Zelenski a subliniat că, din cauza certurilor interne din Congresul SUA, "am pierdut o jumătate de an". "Nu mai putem pierde timpul. Ucraina nu poate fi o problemă politică între partide", a adăugat el.

Președintele ucrainean consideră că cei care critică ajutorul acordat Ucrainei nu înțeleg care este miza unui război de amploare, deoarece "dacă Ucraina cade, Putin va împărți lumea" în prieteni și dușmani ai Rusiei.

Întrebat despre politica SUA în ceea ce privește războiul din Ucraina, Zelenski a răspuns că, în opinia sa, "Biden este precaut" în ceea ce privește un atac nuclear din partea Rusiei. În același timp, Zelenski nu crede că Putin ar recurge la acest lucru.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel