Zelenski a vizitat linia întâi a frontului. „Ocupantul rus nu ține cont de pierderile umane și de tehnică și încearcă să ocupe Ucraina”

Darius Muresan |
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe linia frontului din Donbas. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrianei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe linia frontului din Donbas. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrianei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a efectuat vineri o vizită trupelor ucrainene aflate pe poziţiile înaintate ale frontului în regiunea Dnipropetrovsk, în timp ce bombele ruseşti continuau să cadă asupra a zeci de localităţi din regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, pe fondul avertismentelor preşedintelui rus Vladimir Putin că armata sa nu şi-a folosit încă întregul potenţial în Ucraina, scrie Agerpres, care citează EFE şi Ukrainska Pravda.

Cel puţin 25 de localităţi din Donbas au fost atacate de forţele armate ruse vineri, indică Statul Major al armatei ucrainene într-un raport despre evoluţia situaţiei de pe front, dat publicităţii în cursul serii.

De sâmbăta trecută, 35 de civili au fost ucişi în regiunea Doneţk, potrivit unui bilanţ făcut de autorităţile locale şi publicat pe Telegram.

Într-un interviu acordat CNN, preşedintele Zelenski a declarat vineri că Rusia nu şi-a abandonat planurile de a ocupa întreaga Ucraină.

"Cred, în general, că Rusia nu a abandonat planurile pentru ocuparea ţării noastre şi nu renunţă la asta de mulţi ani. Ei au ocupat dintotdeauna ţara noastră: mai întâi politic (cu fostul preşedinte prorus înlăturat Viktor Ianukovici), apoi Crimeea, apoi Donbasul şi acum cu această invazie pe scară largă", a spus el.

"De aceea, planurile Rusiei includ atât o schimbare a conducerii politice (de la Kiev), cât şi ocuparea întregului stat. Suntem absolut siguri de asta", a declarat Volodimir Zelenski în interviul citat de Ukrainska Pravda.

În prezent, cea mai dificilă situaţie este în Donbas şi ea trebuie stabilizată, a spus preşedintele ucrainean, subliniind superioritatea forţelor ruse faţă de cele ucrainene.

 

Rusia nu ține cont de tehnica și numărul soldațiilor pe care îi pierde



"Ocupanţii au mai multă artilerie, MLRS, chiar şi mai multe victime - dar ei nu ţin cont nici de tehnica distrusă şi nici de militarii pe care îi pierd. Prin urmare, lansăm mereu apeluri către partenerii noştri cerându-le ajutor", a subliniat şeful statului ucrainean.

Totodată, Zelenski a reacţionat vineri în felul său la declaraţia lui Putin din ajun în timpul vizitei la trupele ucrainene aflate pe poziţiile înaintate în regiunea Dnipropetrovsk, care se învecinează cu Doneţk în vest.

"Am discutat cu apărătorii noştri, le-am înmânat medalii. Starea lor spirit este hotărâtă şi în ochii lor există siguranţă în victoria noastră.Vă mulţumesc că aţi luptat pentru libertatea Ucrainei", li s-a adresat el militarilor, informează biroul său pe Telegram.

Oleksii Arestovici, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a apreciat că mesajul lui Putin a fost mai mult pentru consum intern pe fondul avansării lente a armatei ruse în Ucraina după 135 de zile de luptă, deşi Kremlinul explică aceasta prin necesitatea 'de a păstra vieţile" soldaţilor ruşi.

"Doar un fraier poate să creadă că totul le merge perfect", a spus Arestovici şi a prezis că într-o lună şi jumătate ruşii "se vor calma din încercările lor de a avansa".

Moscova susţine că trupele sale nu se vor opri până nu îşi vor atinge obiectivele, în special "eliberarea" întregului Donbas.

"Toată lumea trebuie să ştie că nu am început încă lucrurile serioase" în Ucraina, a declarat joi preşedintele Vladimir Putin în cursul unei reuniuni cu şefii grupurilor parlamentare din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel