Goana după artilerie. Ucraina caută cu disperare să reducă avantajul Rusiei, care la începutul anului era de 12 la 1. Raportul de azi e mai încurajator

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Președintele Volodimir Zelenski a spus că armata ucraineană va putea să respingă armata rusă, odată ce avantajul ocupanților în artilerie va fi redus semnificativ. Intensitatea utilizării artileriei de către ruși la sfârșitul anului trecut și începutul acestui an a fost de 12 la 1, iar acum avantajul inamicului este de 6:1. Acest decalaj este încă mare, a precizat Zelenski în cadrul unei conferințe de presă (25 februarie, Kiev) la Forumul „Ucraina”, potrivit publicației Suspilne.

Trebuie să ajungem la acele momente în care am avut operații adecvate, acțiuni contraofensive, când am avut 1 la 1,5-3. Atunci vom putea să-i împingem pe ruși. Până nu va fi un astfel de raport, fie vom fi în apărare, fie vom pierde (zilnic – nota autorului) câte 150 -100 de metri”, a spus președintele.

Încă de la începutul războiului, forțele ruse au avut un avantaj considerabil atât în piese de artilerie cât și în proiectile. Deși trupele ucrainene au primit de la parteneri sisteme de artilerie, numărul lor nu este deocamdată suficient de mare pentru a prinde din urmă Rusia la această categorie de arme. În plus, multe sisteme de artilerie ucrainene și-au pierdut, datorită întrebuințării intensive, calitățile inițiale (în special prin uzura țevilor de tun) care le asigurau precizia și raza de acțiune proiectate.

Într-o scrisoare către Uniunea Europeană, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov spunea că țara sa are nevoie de aproximativ 200.000 de obuze calibru 155 mm pe lună. Ucraina nu folosește mai mult de 2.000 de proiectile pe zi de-a lungul întregii linii de front de 1.500 km, în încercarea de a respinge atacurile rusești, se preciza în scrisoare (Bloomberg, 31 ianuarie).

În ianuarie, ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu, a informat că țara sa va produce, în 2024 și începutul anului viitor, 78 de obuziere autopropulsate Caesar pentru nevoile armatei ucrainene. De asemenea, Franța a lansat o inițiativă internațională de sprijin cu artilerie a Ucrainei.

Cehia a identificat o jumătate de milion de proiectile de 155 milimetri și 300.000 de proiectile calibru 122 de milimetri, a spus președintele Petr Pavel, pe 17 februarie. Dar, încă nu există consens european deoarece această muniție ar proveni din afara Uniunii Europene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel