Zelenski a efectuat o vizită-fulger la Odesa. Ucraina atrage atenția pericolului ca ocupantul să organizeze în sud referendumuri

Darius Muresan |
Data publicării:
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Sursă foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o vizită neanunţată în oraşul port Odesa, înainte de plecarea primei nave încărcate cu grâne, pentru prima dată de la începerea războiului, cu cinci luni în urmă. 

Preşedintele Zelenski a spus ambasadorilor străini că Ucraina este pregătită să îşi exporte grânele şi aşteaptă doar să primească undă verde de la partenerii săi.

Între timp, piaţa de asigurări Lloyd's of London a acceptat să ofere asigurări pentru transportul maritim al grânelor, amintește Radio România.

 

Ucraina cere UE să nu recunoască referendumurile organizate de ocupantul rus

 

Tot azi, Rada Supremă de la Kiev a îndemnat UE, precum şi alte state ale lumii să nu recunoască 'referendumurile' ocupanţilor ruşi organizate în teritoriile ocupate. 'Rada Supremă face apel la alte state şi organizaţii internaţionale să nu recunoască aşa-numitele 'referendumuri', pe care Rusia le poate organiza în teritoriile Ucrainei pe care le ocupă'', relatează Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la Legea nr. 7.598, adoptată vineri, în Parlament.

Legislativul a adoptat documentul respectiv în cadrul reuniunii din 29 iulie. 299 de deputaţi ai poporului au votat în favoarea acestei legi. Apelul parlamentarilor ucraineni este adresat către ONU, Comisia Europeană, Parlamentului European, Consiliului Europei şi adunărilor parlamentare ale acestora, precum şi guvernelor şi parlamentelor statelor lumii.

Deputaţii au remarcat că, în cazul organizării de pseudo-referendumuri privind aderarea acestor teritorii la Federaţia Rusă, Ucraina va considera rezultatele acestora nule, astfel încât să nu aibă consecinţe juridice. Rada cere comunităţii internaţionale să contribuie la urmărirea penală a organizatorilor 'referendumurilor' şi a colaboratorilor.

Rezidenţii din teritoriile ocupate temporar au fost îndemnaţi de Kiev să nu participe la activităţi ilegale.

De asemenea, Parlamentul de la Kiev a cerut lumii întregi să sporească presiunea economică şi politică exercitate asupra Rusiei, care este ţără sponsor a terorismului pentru a opri agresiunea îndreptată de Moscova împotriva Ucrainei. Reamintim că SBU a dejucat planurile Rusiei de a organiza 'referendumuri' pentru anexarea ilegală a teritoriilor ocupate temporar din estul Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel