Zelenski a anunțat câte zeci de avioane F-16 va primi Ucraina în prima etapă

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Volodimir Zelenski și Mark Rutte / telegram V_Zelensy_official
Volodimir Zelenski și Mark Rutte / telegram V_Zelensy_official

După vizita în Suedia, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat duminică Țările de Jos în efortul de a consolida forțele aeriene ucrainene, la câteva zile după ce SUA au aprobat posibila desfășurare de către Țările de Jos și Danemarca a avioanelor de luptă americane F-16 pentru Kiev.

Țările de Jos, împreună cu Danemarca, au condus eforturile internaționale în ultimele luni pentru a antrena piloți ucraineni să zboare cu F-16 și să doneze aeronavele americane pentru a lupta cu mai mult succes împotriva forțelor ruse care au invadat Ucraina în februarie 2022.

Antrenamentul piloților  va avea loc în Danemarca și România și va dura cel puțin șase luni.

De ce are Ucraina nevoie de aeronave mai performante a explicat și comandantul Forțelor Aeriene ale Armatei Ucrainene Mîkola Oleșciuk: ”Un Su-35 rusesc poate lovi la peste 200 de km, în timp ce MiG-29 și Su-27 (ucrainene n.r.) au o rază de lovire de 20-40 de km. Nici nu avem timp să ne ridicăm de la sol, iar avionul nostru este deja în zona de distrugere a avionului inamic”, a declarat Oleșciuk la postul local de televiziune Rada TV.

 

Zelenski anunță câte avioane F-16 va avea Ucraina

Piloți F-16 se pregătesc pentru decolare în timpul unui exercițiu de antrenament. Sursa foto: U.S. Air Force.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers în Țările de Jos, acolo unde a avut o întâlnire cu prim-ministrul Mark Rutte.

"Principalul obiectiv pentru Ucraina sunt avioanele F-16 pentru a ne proteja poporul de teroarea rusă. Suntem din ce în ce mai puternici", a anunțat Zelenski pe Telegram.

Deși premierul olandez a refuzat să spună câte avioane va furniza țara sa Ucrainei și când (declarând doar că aeronavele vor fi livrate „cât mai curând posibil”), Volodimir Zelenski a lămurit lucrurile - Ucraina va achiziționa un total de 42 de avioane de luptă F-16 de fabricație americană.

„Astăzi facem încă un pas pentru a consolida apărarea aeriană a Ucrainei. F-16. Avioane pe care le vom folosi pentru a ține teroriștii ruși departe de orașele și satele ucrainene. 42 de avioane de luptă. Și asta e doar începutul”, a scris Zelenski într-un alt mesaj pe Twitter.

Aceste 42 de avioane se adaugă celor 19 anunţate de Danemarca. Premierul danez Mette Frederiksen a anunțat că țara sa va furniza Ucrainei primul F-16 până la sfârșitul anului.

Zelenski s-a întâlnit cu premierul olandez Mark Rutte la baza aeriană militară din Eindhoven, a declarat biroul lui Rutte fără a intra în detalii.

Țările de Jos și Danemarca au declarat vineri că SUA le-au autorizat să furnizeze Ucrainei avioane F-16 fabricate în SUA. Acordul de la Washington este văzut ca un sprijin semnificativ pentru Kiev, deși avioanele de luptă nu vor avea un impact asupra dezvoltării războiului de aproape 18 luni în viitorul apropiat, a scris AP.

Zelensky își continuă turneul european a ajuns în Danemarca. "Dezvoltăm cooperarea. Pregătim vești bune suplimentare pentru militarii ucraineni. Avansăm în problema F-16", a menționat el.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel