Yevgheni Prigojin, liderul Wagner, ameninţă cu retragerea mercenarilor săi din Bahmut pe 10 mai

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Omul de afaceri din Sankt Petersburg, proprietarul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin. Sursa foto: Occrp.org.
Omul de afaceri din Sankt Petersburg, proprietarul companiei militare private ruse Wagner, Evgheni Prigojin. Sursa foto: Occrp.org.

Şeful grupării ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a ameninţat vineri că îşi va retrage miercurea viitoare unităţile din oraşul Bahmut, din estul Ucrainei, din cauza lipsei de muniţie şi a numărului mare de pierderi în rândurile soldaţilor săi, transmite EFE, citată de Agerpres.

Într-o mișcare ce pare mai degrabă un instrument de presiune aplicat în negocierile cu elita de la Kremlin, liderul Wagner amenință public că mercenarii săi se vor retrage pe 10 mai - punând capăt implicării în cea mai lungă și mai sângeroasă bătălie a războiului - din cauza pierderilor grele și a proviziilor inadecvate de muniție. El le-a cerut șefilor apărării să introducă în locul lor trupe regulate ale armatei.

Într-un video postat pe Telegram, Prigojin declară 'în numele luptătorilor Wagner, al comandamentului Wagner, că pe 10 mai 2023 vom fi obligaţi să predăm poziţiile din oraşul Bahmut unităţilor Ministerului Apărării şi să redistribuim mercenarii în spatele frontului pentru a ne linge rănile'.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu poate comenta declarația lui Prigojin.

'Retrag unităţile Grupului Wagner din Bahmut deoarece, prin lipsa de muniţie, acestea sunt condamnate la o moarte fără sens', a subliniat el, adresându-se 'şefului de Stat Major, Valeri Gherasimov, ministrului Apărării, Serghei Şoigu, comandantului-şef Vladimir Putin şi poporului rus'.

Reuters notează că nu este clar dacă declaraţia lui Prigojin poate fi luată în considerare deoarece acesta a postat frecvent comentarii impulsive în trecut. Doar săptămâna trecută a retras o declaraţie despre care a spus că a făcut-o ca pe o 'glumă'. Într-o postare anterioară, vineri dimineaţă, Prigojin s-a plâns de lipsa de muniţie şi a proferat insulte la adresa ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major General al Forţelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov.

Bahmut, un oraș de 70.000 de locuitori înainte de începerea războiului, a căpătat o importanță simbolică uriașă pentru ambele părți din cauza intensității și duratei luptei de acolo.

Wagner a condus încercarea lungă și costisitoare a Rusiei de a-l captura zona din jurul localității Bahmut, iar Prigojin spunea în urmă cu trei săptămâni că oamenii săi controlau mai mult de 80% din oraș.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel